sobota, 19 września 2015

Zupa jarzynowa

Witajcie ! Na dworze po paru upalnych dniach znów się ochłodziło, dlatego nie powinniście oprzeć się pysznej, pożywnej zupie jarzynowej. Może tylko ja tak mam, ale przyznam się szczerze, że gdy jest zimno, pada deszcz i najlepiej siedziałoby się cały dzień pod ciepłym kocykiem najbardziej smakują mi gorące, aromatyczne zupy, które od razu postawią człowieka na nogi i dadzą kopa do działania.


Składniki
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • 5 małych ziemniaków
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2,5 l wody
  • 1 kostka warzywna
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki vegety
  • 350g śmietany 18% do zup
  • garść posiekanego szczypiorku

Przygotowanie

Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Marchewki i pietruszkę trzemy na grubym tarle, a ziemniaki kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę wrzucamy warzywa (łącznie z cebulą i porem), liść laurowy, ziele angielskie, kostkę warzywną, pieprz, sól  oraz vegetę. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną mi wyszło tak ok. 20-30 minut. Następnie dolewamy śmietanę mieszając zupę.
Po tej czynności wrzucamy majeranek i gotujemy jeszcze 10 minut.
Zupę podajemy ze świeżym szczypiorkiem.


Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Dzień dobry! Może głupie pytanie, ale dopiero zaczynam z gotowaniem zup: do jakiej ilości wody dodajemy warzywa?

    OdpowiedzUsuń