czwartek, 10 września 2015

Czekoladowe babeczki z kremem śmietankowym

Ślicznie udekorowane babeczki zasmakują zarówno maluchom jak i dorosłym łakomczuchom. Idealne dla miłośników czekolady i słodkich wypieków.


Składniki

Babeczki
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 3 płaskie łyżki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 80ml oleju
  • 3/4 szklanki mleka
  • 40g pokruszonej czekolady mlecznej
Krem
  • 250g serka mascarpone
  • 125ml śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka śmietanfixu
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru 

Przygotowanie

Babeczki

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Jajka i cukier miksujemy na gładką, puszystą masę. Dolewamy olej. Następnie po łyżce dodajemy suche składniki ciągle miksując. Dolewamy po trochę mleka miksując na zmniejszonych obrotach. Na koniec wrzucamy czekoladę i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku w 195 st. C przez 25-30 minut (bez termoobiegu). Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Krem

Śmietanę ubijamy. Potem dodajemy śmietanfix oraz cukier. Następnie wrzucamy po łyżce mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką.

Ostudzone babeczki dekorujemy kremem i posypujemy dodatkami czekoladowymi.
Z podanych składników wychodzi 12 babeczek.


Smacznego !!!

Komentujcie, dzielcie się opinią i piszcie jakie macie uwagi. Do zobaczenia :)

2 komentarze: