Składniki
Babeczki
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 płaskie łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 80ml oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 40g pokruszonej czekolady mlecznej
- 250g serka mascarpone
- 125ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka śmietanfixu
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Przygotowanie
Babeczki
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy i przesiewamy przez sitko. Jajka i cukier miksujemy na gładką, puszystą masę. Dolewamy olej. Następnie po łyżce dodajemy suche składniki ciągle miksując. Dolewamy po trochę mleka miksując na zmniejszonych obrotach. Na koniec wrzucamy czekoladę i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papilotkami. Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku w 195 st. C przez 25-30 minut (bez termoobiegu). Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia.
Krem
Śmietanę ubijamy. Potem dodajemy śmietanfix oraz cukier. Następnie wrzucamy po łyżce mascarpone i delikatnie mieszamy łyżką.
Ostudzone babeczki dekorujemy kremem i posypujemy dodatkami czekoladowymi.
Z podanych składników wychodzi 12 babeczek.
Smacznego !!!
Komentujcie, dzielcie się opinią i piszcie jakie macie uwagi. Do zobaczenia :)
na takie babeczki mam zawsze ochotę :)
OdpowiedzUsuńJa też mogłabym je wcinać kilogramami ;)
Usuń