środa, 16 września 2015

Rolada z borówkami

Dawno nie było przepisu na ciasto, więc nadrabiam zaległości. Z racji tego, że sezon na borówki amerykańskie powoli się kończy postanowiłam użyć właśnie tych owoców. Są pyszne, a przede wszystkim zawierają mnóstwo witamin (A,B,C,PP) i składników odżywczych. Wpływają pozytywnie na naczynia krwionośne oraz poprawiają wzrok. Zachęcam więc do zajadania się nimi ;)


Składniki

Biszkopt
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Masa
  • 250 ml śmietany 30%
  • 1 galaretka jagodowa
  • 2/3 szklanki gorącej wody
  • 1/2 szklanki jagód

Przygotowanie

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywno. Gdy będą gotowe dodajemy po łyżce cukru ciągle miksując. Potem zmniejszamy obroty i wrzucamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Dużą blachę z piekarnika (tą, na której piecze się pizzę) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę biszkoptową równo ją rozprowadzając. Pieczemy w 180 st. C przez 10-12 minut.
Po wyciągnięciu ciasta przekładamy go na ściereczkę (do góry papierem do pieczenia) i ściągamy papier. Następnie delikatnie zawijamy ciepłe ciasto w ścierkę i odstawiamy do wystygnięcia.

Masa

Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka jest już tężejąca ubijamy śmietanę i gdy masa będzie sztywna wlewamy galaretkę. Nie może się rozpływać, dlatego galaretka ma być już prawie ścięta.

Składanie

Biszkopt rozwijamy. Masę nakładamy do 2/3 ciasta posypujemy borówkami i zawijamy roladę. Wkładamy na 1-2 godziny do lodówki. Gotowe !!!


Smacznego !!!
C, A, B, PP.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html
C, A, B, PP.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jagody-wspomagaja-leczenie-wielu-chorob_33946.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz