Składniki
Biszkopt
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 ml śmietany 30%
- 1 galaretka jagodowa
- 2/3 szklanki gorącej wody
- 1/2 szklanki jagód
Przygotowanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywno. Gdy będą gotowe dodajemy po łyżce cukru ciągle miksując. Potem zmniejszamy obroty i wrzucamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Dużą blachę z piekarnika (tą, na której piecze się pizzę) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę biszkoptową równo ją rozprowadzając. Pieczemy w 180 st. C przez 10-12 minut.
Po wyciągnięciu ciasta przekładamy go na ściereczkę (do góry papierem do pieczenia) i ściągamy papier. Następnie delikatnie zawijamy ciepłe ciasto w ścierkę i odstawiamy do wystygnięcia.
Masa
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka jest już tężejąca ubijamy śmietanę i gdy masa będzie sztywna wlewamy galaretkę. Nie może się rozpływać, dlatego galaretka ma być już prawie ścięta.
Składanie
Biszkopt rozwijamy. Masę nakładamy do 2/3 ciasta posypujemy borówkami i zawijamy roladę. Wkładamy na 1-2 godziny do lodówki. Gotowe !!!
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz