środa, 23 września 2015

Tarta z masą budyniową i owocami leśnymi

Witajcie ! Co prawda lato już za nami, ale jako pożegnanie z pysznymi świeżymi owocami wstawiam przepis na tartę budyniową. Robi się ją dosyć szybko, a efekt taki jak na zdjęciach. Myślę, że spokojnie w warzywniaku znajdziecie jeszcze maliny i borówki amerykańskie.

Składniki 
  • 3/4 szklanki malin
  • 3/4 szklanki borówek amerykańskich
 Ciasto
  • 100g mąki pszennej
  • 70g mąki krupczatki
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 żółtko
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa
  • 2,5 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru 
  • ok. 60 g mąki zwykłej 
  • ok. 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1 żółtko
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka masła
  • parę kropel aromatu śmietankowego
lub
  • 1 budyń śmietankowy
  • 0,5 l mleka
Przygotowanie

Ciasto zagniatamy i wkładamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy lub rozciagamy palcami i wykładamy formę do tarty. Pieczemy w 185-190 st. C przez 20-30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.


Do garnka wkładamy cukier oraz mleko - 1,5 szklanki, masło, cukier wanilinowy oraz żółtko i zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozprowadzamy mąkę i wlewamy na gotującą się masę. Na koniec dodajemy aromat.

Jeśli nie macie czasu lub składników na przygotowanie własnej masy użyjcie gotowego budyniu i ugotujcie go zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Masę wylewamy na ciasto i rozprowadzamy. Całość posypujemy owocami i pozostawiamy do ostygnięcia.



Smacznego !!!

1 komentarz:

  1. Dobra słodkość.

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń