- 3/4 szklanki malin
- 3/4 szklanki borówek amerykańskich
- 100g mąki pszennej
- 70g mąki krupczatki
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka śmietany
- 1/4 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- ok. 60 g mąki zwykłej
- ok. 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1 cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka masła
- parę kropel aromatu śmietankowego
- 1 budyń śmietankowy
- 0,5 l mleka
Ciasto zagniatamy i wkładamy na 20 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy lub rozciagamy palcami i wykładamy formę do tarty. Pieczemy w 185-190 st. C przez 20-30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Do garnka wkładamy cukier oraz mleko - 1,5 szklanki, masło, cukier wanilinowy oraz żółtko i zagotowujemy. W pozostałej części mleka rozprowadzamy mąkę i wlewamy na gotującą się masę. Na koniec dodajemy aromat.
Jeśli nie macie czasu lub składników na przygotowanie własnej masy użyjcie gotowego budyniu i ugotujcie go zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Masę wylewamy na ciasto i rozprowadzamy. Całość posypujemy owocami i pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego !!!
Dobra słodkość.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/