środa, 30 września 2015

Tort oreo

Pierwsze urodziny bloga już za nami, ale na tort nigdy nie jest za późno. Poza tym dziś inna ważna uroczystość - Dzień Chłopaka. Wszystkim Panom życzę wszystkiego najlepszego !!! Mam nadzieję, że pomysł na tort się spodoba ;)



Składniki

Masa i dekoracja
  • 18 ciasteczek oreo
  • 350g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki śmietanfixu
Biszkopt
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżki kakao

Przygotowanie

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Następnie dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i wrzucamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy ok. 30-35 min w 180 st. C w tortownicy o średnicy 22 cm. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia i obracamy do góry dnem, aby nie opadł. Gdy ostygnie przecinamy na dwa równe płaty.

Masa

Ciastka oreo rozkręcamy i wyjmujemy masę do miseczki. Połowę ciastek kruszymy w rękach, a drugą połowę rozdrabniamy na pył w blenderze. Śmietankę ubijamy z cukrem i śmietanfixem. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone oraz masy z oreo i łączymy delikatnie za pomocą łyżki. Odkładamy 1/3 masy do innej miski. Do 2/3 wsypujemy pokruszone w rękach ciastka i mieszamy.

Składanie

Masę z ciastkami wykładamy na połówkę biszkopta i równo rozprowadzamy. Następnie wkładamy drugą część ciasta i dociskamy. Całość szpachlujemy białą masą (1/3 bez ciastek). Na koniec wierzch posypujemy zmielonymi ciastkami.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz