Składniki
Masa i dekoracja
- 18 ciasteczek oreo
- 350g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki śmietanfixu
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1,5 łyżki kakao
Przygotowanie
Biszkopt
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy. Następnie dodajemy cukier. Zmniejszamy obroty miksera i wrzucamy żółtka. Na koniec wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Pieczemy ok. 30-35 min w 180 st. C w tortownicy o średnicy 22 cm. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do ostygnięcia i obracamy do góry dnem, aby nie opadł. Gdy ostygnie przecinamy na dwa równe płaty.
Masa
Ciastka oreo rozkręcamy i wyjmujemy masę do miseczki. Połowę ciastek kruszymy w rękach, a drugą połowę rozdrabniamy na pył w blenderze. Śmietankę ubijamy z cukrem i śmietanfixem. Następnie dodajemy po łyżce mascarpone oraz masy z oreo i łączymy delikatnie za pomocą łyżki. Odkładamy 1/3 masy do innej miski. Do 2/3 wsypujemy pokruszone w rękach ciastka i mieszamy.
Składanie
Masę z ciastkami wykładamy na połówkę biszkopta i równo rozprowadzamy. Następnie wkładamy drugą część ciasta i dociskamy. Całość szpachlujemy białą masą (1/3 bez ciastek). Na koniec wierzch posypujemy zmielonymi ciastkami.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz