Składniki
Ciasto
- 400g mąki pszennej
- 240g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50g kakao
- 2 jajka
- 160g miękkiego masła
- 6 jajek
- 1kg twarogu
- 300g masła
- 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
- 160g cukru
- 1 duże opakowanie cukru wanilinowego
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i łączymy delikatnie ugniatając palcami. Wyjdzie Wam dość sypkie ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na spód i boki przygotowanej wcześniej dużej brytfanki (posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą). Pozostałą część wkładamy do zamrażarki.
Białka oddzielam od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę i odkładamy. W malakserze miksujemy wszystkie pozostałe składniki razem z żółtkami na gładką masę. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Przelewamy do brytfanki z ciastem. Na koniec wierzch posypujemy startym na tarle bądź rozkruszonym w rękach ciastem z zamrażarki.
Pieczemy w nagrzanym wcześniej do 180 st. C piekarniku przez 1 godzinę.
Wygląda pysznie :) zapraszam również do mnie http://samaslodyczuasi.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńDziękuję chętnie zaglądnę :)
UsuńPiękny, u mnie też królewski)))
OdpowiedzUsuń