czwartek, 3 września 2015

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Witajcie! Dzisiaj podzielę się przepisem na pyszne, delikatne polędwiczki. Biorąc się za przygotowanie tego dania bałam się, że wyjdą twarde i gumiaste, bo robiłam je po raz pierwszy, ale ku mojemu zaskoczeniu wyszły całkiem dobre.Także nie ma się nad czym zastanawiać tylko zabrać się do działania.


Składniki

Polędwiczki
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • przyprawa do wieprzowiny
  • pieprz ziołowy
  • tymianek
  • sól
  • mąka do oprószenia mięsa
  • 3 łyżki oliwy 
Sos borowikowy
  • 3 szklanki suszonych borowików
  • 1l wrzącej wody
  • sól
  • pieprz
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki mąki
  • 1 kostka warzywna
  • 1/2 szklanki śmietany 30% 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 3 ziarna ziela angielskiego
Przygotowanie

Sos grzybowy

Grzyby zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na minimum 1 godzinę.

Po tym czasie cebulkę pokrojoną w piórka podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Borowiki odcedzamy i wrzucamy do cebulki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy jeszcze chwilę.

Następnie zalewamy wywarem, w którym moczone były grzyby oraz bulionem przygotowanym z 1/2 szklanki gorącej wody i 1 kostki warzywnej. Wrzucamy posiekany czosnek oraz ziele angielskie i doprawiamy. Gotujemy 15 minut.

Potem dolewamy śmietanę i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec zagęszczamy sos - mąkę rozpuszczamy w szklance sosu i wlewamy do reszty mieszając. Gotujemy 2-3minuty. Całość miksujemy blenderem.

Polędwiczki

Polędwiczki oczyszczamy i kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie rozgniatamy je w rękach. Oprószamy z obu stron przyprawami (pieprzem ziołowym, tymiankiem, solą, przyprawą do wieprzowiny) oraz mąką.


Podsmażamy po ok. 1 minucie z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Potem zalewamy sosem grzybowym i dusimy 15-20 minut. Danie to możecie podawać z kaszą i ogórkami kiszonymi.


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz