Składniki
Polędwiczki
- 1 polędwiczka wieprzowa
- przyprawa do wieprzowiny
- pieprz ziołowy
- tymianek
- sól
- mąka do oprószenia mięsa
- 3 łyżki oliwy
- 3 szklanki suszonych borowików
- 1l wrzącej wody
- sól
- pieprz
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mąki
- 1 kostka warzywna
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 1 łyżka oliwy
- 3 ziarna ziela angielskiego
Sos grzybowy
Grzyby zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na minimum 1 godzinę.
Po tym czasie cebulkę pokrojoną w piórka podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Borowiki odcedzamy i wrzucamy do cebulki. Przyprawiamy pieprzem i solą. Smażymy jeszcze chwilę.
Następnie zalewamy wywarem, w którym moczone były grzyby oraz bulionem przygotowanym z 1/2 szklanki gorącej wody i 1 kostki warzywnej. Wrzucamy posiekany czosnek oraz ziele angielskie i doprawiamy. Gotujemy 15 minut.
Potem dolewamy śmietanę i gotujemy jeszcze 5 minut. Na koniec zagęszczamy sos - mąkę rozpuszczamy w szklance sosu i wlewamy do reszty mieszając. Gotujemy 2-3minuty. Całość miksujemy blenderem.
Polędwiczki
Polędwiczki oczyszczamy i kroimy na plastry o grubości ok. 2 cm. Następnie rozgniatamy je w rękach. Oprószamy z obu stron przyprawami (pieprzem ziołowym, tymiankiem, solą, przyprawą do wieprzowiny) oraz mąką.
Podsmażamy po ok. 1 minucie z każdej strony na rozgrzanej oliwie. Potem zalewamy sosem grzybowym i dusimy 15-20 minut. Danie to możecie podawać z kaszą i ogórkami kiszonymi.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz