wtorek, 20 września 2016

Malinowa chmurka

Jeśli szukaliście przepisu na ciasto, które będzie się pięknie prezentowało na stole i wywoła efekt "wow" to dobrze trafiliście. Malinowa chmurka to połączenie bezy z migdałami, kruchego ciasta oraz malin i bitej śmietany. Po prostu niebo na talerzu.



Składniki

Ciasto
  • 6 żółtek
  • 150 g margaryny
  • 190 g mąki tortowej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza
  • 6 białek
  • 250 g cukru
  • 100 g płatków migdałowych
Masa śmietankowa
  • 750 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 śmietanexy
  • 2 łyżeczki cukru pudru
Owoce
  • 600 g mrożonych malin
  • 2 galaretki malinowe
Przygotowanie

Ciasto

Żółtka miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Rozsmarowujemy ciasto cienką warstwą na dwóch formach wyłożonych papierem do pieczenia.

Beza

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem  (zajmuje to sporo czasu więc się nie denerwujcie, że coś jest nie tak). Wykładamy na  ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C, aż migdały będą miały złoty kolor. Studzimy.

Masa śmietankowa

Ubijamy śmietanę przez kilkanaście sekund, a następnie dodajemy śmietanexy wymieszane z cukrem i ubijamy na sztywno.

Owoce

Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Gdy zaczną tężeć dodajemy owoce i szybko mieszamy.

Warstwy
  • ciasto z bezą
  • połowa śmietany
  • owoce z galaretką
  • połowa śmietany
  • ciasto z bezą  (beza powinna znajdować się u góry)
 


Smacznego !




21 komentarzy:

  1. jaka wielkość blaszki i czy maliny mają być odsączone i rozmrozone czy świeże

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maliny mają być zamrożone i w takiej formie wrzucamy je do galaretki. Pozwoli to na szybsze jej ścięcie. Potem powolutku się rozmrożą już na cieście, a wodę zetnie galaretka. Rozmiar blaszki to 36x23,5cm :)

      Usuń
  2. robilam ze swiezymi malinami i tez wyszlo bardzo dobre i fajnie sie kroilo na drugi dzien

    OdpowiedzUsuń
  3. co to sa smietanoxy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanexy/śmietanfixy (nazwa w zależności od producenta) to substancja w formie białego proszku, którą dodaje się w trakcie ubijania śmietany, aby ta dłużej się utrzymała i była bardziej zbita. Można je znaleźć w każdym większym sklepie na dziale z produktami do pieczenia :)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy owoce z galaretka maja stężeć zanim je wyleje na śmietanową warstwę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, powinny stężeć żeby nie spływać ze śmietany. Na szczęście nie trzeba na to długo czekać bo po dodaniu mrożonych malin tężejąca galaretka ścina się momentalnie :)

      Usuń
  6. Czy beza ma być wyłożona na surowe ciasto i z nim pieczona?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bezę wykładamy na surowe ciasto i pieczemy :)

      Usuń
  7. Robiłam z samą śmietaną 30 procentową i super ciacho rewelacyjne :) śmietana na cieście była w lodówce przez 3 dni i nic się z nią nie działo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietanexy przydają się głównie latem kiedy są upały i ciężko utrzymać ciasto. Natomiast w zimie faktycznie można je pominąć :)

      Usuń
  8. Apetycznie wygląda. Już wiem jakie ciasto będzie kolejne do zrobienia w naszej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  9. Już robię drugi raz super wychodzi i jest wyśmienite ��

    OdpowiedzUsuń
  10. ciasto jest przepyszne:) robiłam juz z 5 razy i teraz tez zrobię dwie sztuki na święta.Mam tylko problem z rozsmarowaniem ciasta na papier,ale warto sie trochę pomęczyć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie zajmuje to trochę czasu, ale naprawdę warto. Pozdrawiam i życzę wyśmienitych wypieków :)

      Usuń