Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 łyżeczki ostrej przyprawy do kurczaka
- szczypta oregano
- szczypta rozmarynu
- szczypta tymianku
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 brokuł
- 400 g makaronu penne rigate (pióra)
- 600 ml mleka
- 75 g masła
- 4 żółtka
- 1 kostka rosołowa drobiowa
- 75 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- sok z połówki cytryny
- szczypta gałki muszkatołowej
- 150 g mozzarelli w kostce lub startej
Przygotowanie
Kurczaka kroimy w kostkę doprawiamy przyprawą, oregano, rozmarynem tymiankiem solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zacznie skwierczeć dodajemy kurczaka i smażymy do momentu, aż nie będą widoczne różowe kawałki mięsa.
Brokuła dzielimy na małe różyczki i płuczemy. Wrzucamy go na wrzącą, lekko posoloną wodę na ok. 3 minuty. Po tym czasie cedzimy i przelewamy zimną wodą.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Mleko, masło, żółtka, kostkę mąkę i cukier wrzucamy do garnka, wstawiamy na mały ogień i mieszamy energicznie za pomocą trzepaczki. Przygotowanie sosu trwa ok. 10-15 minut, po tym czasie powinien się zagęścić. Gdy sos będzie gotowy dodajemy do niego sok z cytryny oraz gałkę muszkatołową.
Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Wkładamy kurczaka, makaron oraz połowę sosu i mieszamy. Następnie na wierzchu układamy brokuły, zalewamy resztą sosu i posypujemy mozzarellą. Pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 20 minut.
Z podanych składników wychodzi 6 porcji zapiekanki.
Smacznego !
Mnóstwo smaku i niezawodne połączenie składników. Po prostu musiało być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńZaraz wyjmuję z piekarnika, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńSmacznego! :)
Usuńwyszła pyszna ;) da się jakoś zaobserwować bloga?
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała. Można polubić stronę na facebooku (na blogu jest do niej odnośnik). Tam zawsze można znaleźć informacje o "świeżo" dodanych wpisach.
Usuńdzięki za informację ;)
UsuńNa bloga jak i przepis trafiłam przypadkiem - w pracy i od razu przypadł mi do gustu. Prosty, ale ciekawy. Bardzo się ciesze, że zapisałam sobie w ulubionych. Smak genialny, poleciłam przyjaciółkom.
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że przepis się spodobał. Mam nadzieję, że blog na stałe zagości wśród odwiedzanych stron :)
UsuńGratuluje pomyslu😁
OdpowiedzUsuńPyszna I napewno zrobimy jeszcze nie jeden raz🤗
Dziękuję bardzo i życzę smacznego ;)
UsuńDziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńMam zamiar go wyprobować.
Proszę o informację jak duże powinno być naczynie na tę ilość składników.
Naczynie, w którym przygotowuję to danie ma wymiar 21 x 29 cm. Czekam na informację czy smakowało ;)
UsuńCzy zapiekanka ma się piec pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńJa piekę bez przykrycia przy pomocy funkcji "góra/dół" :)
UsuńŚwietna zapiekanka! Szybko się ją robi, a smakuje wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa :)
UsuńRewelacja 😁
OdpowiedzUsuń🥰
Usuńprzed chwilą była degustacja .rewelacja ! dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowało ❤️
OdpowiedzUsuńZapiekanka przepyszna ,robiłam ja już kilka razy,bardzo polecam :)
OdpowiedzUsuńSuper ❤️
Usuń