Składniki
- 5 marchewek
- 2 pietruszki
- kawałek pora
- 1 cebula
- 5 małych ziemniaków
- 1 liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 2,5 l wody
- 1 kostka warzywna
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki vegety
- 350g śmietany 18% do zup
- garść posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Warzywa myjemy i obieramy ze skórki. Marchewki i pietruszkę trzemy na grubym tarle, a ziemniaki kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wodę wrzucamy warzywa (łącznie z cebulą i porem), liść laurowy, ziele angielskie, kostkę warzywną, pieprz, sól oraz vegetę. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zmiękną mi wyszło tak ok. 20-30 minut. Następnie dolewamy śmietanę mieszając zupę.
Po tej czynności wrzucamy majeranek i gotujemy jeszcze 10 minut.
Zupę podajemy ze świeżym szczypiorkiem.
Smacznego !!!
Dzień dobry! Może głupie pytanie, ale dopiero zaczynam z gotowaniem zup: do jakiej ilości wody dodajemy warzywa?
OdpowiedzUsuńDo ok. 2,5 l :)
Usuń