Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 3 łyżki pędów bambusa
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 5 łyżeczek skrobi kukurydzianej
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
- 1,5 szklanki wody
- 3/4 szklanki bulionu
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka świeżej lub suszonej kolendry ( i parę listków do dekoracji)
- 3 paczki ryżu
- sezam do dekoracji
Przygotowanie
Kurczaka kroimy w paseczki. Wrzucamy do miski i dodajemy olej sezamowy, pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 2 łyżeczki papryki słodkiej i 0,5 papryki ostrej. Mieszamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie warzywa (paprykę, marchewki, cebulę) kroimy w słupki.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy mięso i podsmażamy 5-8 minut. Następnie przekładamy do miski.
Patelnię myjemy, wrzucamy cebulę i podsmażamy, następnie dodajemy marchewki, paprykę oraz bambus wraz z łyżeczką pasty curry. Smażymy około 5 minut. Potem dodajemy mięso i sos sojowy. Całość zalewamy bulionem.
Na koniec przygotowujemy mieszankę składającą się z wody, pasty curry oraz skrobi dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i wlewamy do mięsa mieszając dzięki temu nasz sos się zgęści. Gotujemy ok. 5 minut na samym końcu dodajemy kolendrę.
Danie podajemy z ryżem i posypujemy sezamem.
Smacznego !!!
Z podanych składników wychodzi 6 porcji.
Zapisuję sobie przepis. Będzie danie do pojemnika :)
OdpowiedzUsuńMoje-ukochane-czytadelka
Super ! :)
Usuń