środa, 7 października 2015

Kurczak po chińsku z warzywami

Hej ;) Dzisiaj na talerzu zagości chińszczyzna. Przede wszystkim prosta w przygotowaniu i smaczna. W daniu tym zawarte jest sporo warzyw, dlatego polecam je dla niejadków dużych i małych, którzy wydłubują marchewki, paprykę, cebulę i inne warzywa z jedzenia. W tym wydaniu nie są one tak bardzo wyczuwalne, dlatego nawet nie zauważycie kiedy wszystko zjecie (wiem to bo przetestowałam na moim młodszym bracie, który potrafi wyłowić z zupy czy z sałatki każdy kawałeczek cebuli czy szczypiorku, to danie zjadł całe co do ostatniego ziarnka ryżu ;)


Składniki


  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki pędów bambusa
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 5 łyżeczek skrobi kukurydzianej
  • 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1,5 szklanki wody
  • 3/4 szklanki bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka świeżej lub suszonej kolendry ( i parę listków do dekoracji)
  • 3 paczki ryżu
  • sezam do dekoracji

Przygotowanie

Kurczaka kroimy w paseczki. Wrzucamy do miski i dodajemy olej sezamowy, pół łyżeczki soli, 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej, 2 łyżeczki papryki słodkiej i 0,5 papryki ostrej. Mieszamy i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie warzywa (paprykę, marchewki, cebulę) kroimy w słupki.


Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy mięso i podsmażamy 5-8 minut. Następnie przekładamy do miski.


Patelnię myjemy, wrzucamy cebulę i podsmażamy, następnie dodajemy marchewki, paprykę oraz bambus wraz z łyżeczką pasty curry. Smażymy około 5 minut. Potem dodajemy mięso i sos sojowy. Całość zalewamy bulionem.

Na koniec przygotowujemy mieszankę składającą się z wody, pasty curry oraz skrobi dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i wlewamy do mięsa mieszając dzięki temu nasz sos się zgęści. Gotujemy ok. 5 minut na samym końcu dodajemy kolendrę.

Danie podajemy z ryżem i posypujemy sezamem.

Smacznego !!!

Z podanych składników wychodzi 6 porcji.

2 komentarze: