piątek, 25 września 2015

Sernik królewski

Tradycyjny sernik na ciemnym spodzie z pyszną puszystą masą serową. Dobry na każdą okazję czy są to święta czy imieniny zawsze jest obecny u mnie w domu. Gwarantuję, że będzie Wam smakował. Przygotowanie jest troszkę przydługawe, ale efekty imponujące. Zresztą sami oceńcie :)


Składniki

Ciasto
  • 400g mąki pszennej
  • 240g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g kakao
  • 2 jajka
  • 160g miękkiego masła
Masa
  • 6 jajek
  • 1kg twarogu
  • 300g masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
  • 160g cukru
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i  łączymy delikatnie ugniatając palcami. Wyjdzie Wam dość sypkie ciasto. 2/3 ciasta wykładamy na spód i boki przygotowanej wcześniej dużej brytfanki (posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą). Pozostałą część wkładamy do zamrażarki.

Białka oddzielam od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę i odkładamy. W malakserze miksujemy wszystkie pozostałe składniki razem z żółtkami na gładką masę. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Przelewamy do brytfanki z ciastem. Na koniec wierzch posypujemy startym na tarle bądź rozkruszonym w rękach ciastem z zamrażarki.

Pieczemy w nagrzanym wcześniej do 180 st. C piekarniku przez 1 godzinę.



Smacznego !!!

3 komentarze: