czwartek, 5 lutego 2015

Lasagne

Hej :) Po dłuższej nieobecności (sesja :( ) powracam do żywych. Dzisiaj coś dla miłośników włoskiej kuchni. Pokażę Wam jak zrobić domową lasagne. Danie to pochłania dość dużo czasu na przygotowanie, ale uwierzcie warto go poświęcić. Do dzieła !





  
 Składniki 
  • makaron do lasagne (prima gusto lub inny, którego nie trzeba wcześniej gotować)
  • 2 paczki parmezanu
  • masło (do wysmarowania naczynia)
Sos bolognese 
  • 70 dag mięsa mielonego (wieprzowego)
  • 2 cebule (średnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego  (500 ml)
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • bulion (kostka rosołowa + woda gorąca )
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
Sos beszamelowy
  • 400 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50g masła
  • 50g mąki pszennej
  • 50 ml soku z cytryny
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • szczypta soli
  • garść posiekanej natki pietruszki


Przepis



Sos bolognese

Na patelni rozgrzewamy oliwę, przedzielamy ząbek czosnku, obsmażamy i wyjmujemy. Następnie wrzucamy pokrojoną  w kostkę cebulę chwilę podsmażamy i dodajemy startą na grubym tarle marchewkę. Doprawiamy i dodajemy wcześniej obsmażony ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę). Wrzucamy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Dusimy przez chwilę i podlewamy bulionem. Potem dodajemy przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz bazylię i gotujemy 15-20 min. Jak zauważyliście przygotowuje się go identycznie jak w przypadku dania Penne rigate z sosem bolognese także jeśli ktoś chciałby zobaczyć zdjęcia zapraszam TU.


Sos beszamelowy

Do garnka wrzucamy mąkę dodajemy masło i tworzymy zasmażkę, następnie dodajemy mleko i żółtka ciągle mieszając. Dodajemy przyprawy. Gotujemy ok. 10 min na małym ogniu cały czas mieszając. Po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki.


 Lasagne

Smarujemy pojemnik masłem. Układamy makaron , na niego nakładamy sos bolognese , wlewamy sos beszamelowy  i posypujemy parmezanem (powtarzamy warstwy do wyczerpania składników). Na wierzchu ma pozostać sos beszamelowy i parmezan. Zapiekamy przez ok. 45 min w temp. 190 -200 st. C.

                                                                
Oto efekt naszych wysiłków :



Smacznego !!!

Zachęcam serdecznie do odwiedzania bloga i komentowania przepisów. Za wszystkie wizyty dziękuję ! Do zobaczenia mam nadzieję, że za niedługo ;) 



2 komentarze: