czwartek, 5 lutego 2015

Lasagne

Hej :) Po dłuższej nieobecności (sesja :( ) powracam do żywych. Dzisiaj coś dla miłośników włoskiej kuchni. Pokażę Wam jak zrobić domową lasagne. Danie to pochłania dość dużo czasu na przygotowanie, ale uwierzcie warto go poświęcić. Do dzieła !





  
 Składniki 
  • makaron do lasagne (prima gusto lub inny, którego nie trzeba wcześniej gotować)
  • 2 paczki parmezanu
  • masło (do wysmarowania naczynia)
Sos bolognese 
  • 70 dag mięsa mielonego (wieprzowego)
  • 2 cebule (średnie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 kartonik przecieru pomidorowego  (500 ml)
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • bulion (kostka rosołowa + woda gorąca )
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
Sos beszamelowy
  • 400 ml mleka
  • 4 żółtka
  • 50g masła
  • 50g mąki pszennej
  • 1 kostka rosołowa drobiowa
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml soku z cytryny
  • garść posiekanej natki pietruszki


Przepis



Sos bolognese

Na patelni rozgrzewamy oliwę, przedzielamy ząbek czosnku, obsmażamy i wyjmujemy. Następnie wrzucamy pokrojoną  w kostkę cebulę chwilę podsmażamy i dodajemy startą na grubym tarle marchewkę. Doprawiamy i dodajemy wcześniej obsmażony ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę). Wrzucamy mięso mielone, doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim. Dusimy przez chwilę i podlewamy bulionem. Potem dodajemy przecier pomidorowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz bazylię i gotujemy 15-20 min. Jak zauważyliście przygotowuje się go identycznie jak w przypadku dania Penne rigate z sosem bolognese także jeśli ktoś chciałby zobaczyć zdjęcia zapraszam TU.


Sos beszamelowy

Do garnka wlewamy  mleko, dodajemy mąkę, masło, kostkę rosołową, żółtka i cukier, wstawiamy na mały ogień. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą "trzepaczki" (konsystencja ma być jednolita bez żadnych grudek). Gotujemy ok. 10 min na małym ogniu cały czas mieszając. Po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki i całość dokładnie mieszamy.


 Lasagne

Smarujemy pojemnik masłem. Układamy makaron , na niego nakładamy sos bolognese , wlewamy sos beszamelowy  i posypujemy parmezanem (powtarzamy warstwy do wyczerpania składników). Na wierzchu ma pozostać sos beszamelowy i parmezan. Zapiekamy przez ok. 45 min w temp. 190 -200 st. C.

                                                                
Oto efekt naszych wysiłków :



Smacznego !!!

Zachęcam serdecznie do odwiedzania bloga i komentowania przepisów. Za wszystkie wizyty dziękuję ! Do zobaczenia mam nadzieję, że za niedługo ;) 



2 komentarze: