Składniki
- 800 g mięsa mielonego (wieprzowego)
- 2 średnie cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 duże marchewki
- 2 kartoniki przecieru pomidorowego (po 500 ml)
- oliwa z oliwek
- bazylia (starta i świeża)
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- 400 ml bulionu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- parmezan do posypania makaronu
- 2 opakowania makaronu penne rigate
Przygotowanie
Warzywa obieramy. Cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę trzemy na grubym tarle. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dzielimy ząbek czosnku na pół , obsmażamy i wyjmujemy. Następnie wrzucamy
cebulę chwilę smażymy i dodajemy startą
na grubym tarle marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką, potem wrzucamy wcześniej obsmażony
ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę).
Gdy warzywa zmiękną na patelnię wkładamy mięso
mielone i znów dodajemy przyprawy (sól, pieprz) oraz liście laurowe i ziele
angielskie. Podsmażamy przez ok.10 minut.
Następnie podlewamy gorącym bulionem i pozostawiamy na 7 minut. Na koniec dodajemy przeciery pomidorowe, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz łyżkę startej bazylii i gotujemy ok. 15-20 minut do momentu, aż sos się zagęści. Makaron wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy al dente.
Danie można podać posypane parmezanem i udekorowane listkiem bazylii.
Następnie podlewamy gorącym bulionem i pozostawiamy na 7 minut. Na koniec dodajemy przeciery pomidorowe, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz łyżkę startej bazylii i gotujemy ok. 15-20 minut do momentu, aż sos się zagęści. Makaron wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy al dente.
Danie można podać posypane parmezanem i udekorowane listkiem bazylii.
Smacznego !
Przepyszne! Nigdy wiecej sosu z paczki! :) polecam- Maja ;)
OdpowiedzUsuń<3
UsuńPrzetestowałam. Super smakuje. Polecam.
OdpowiedzUsuń