niedziela, 5 października 2014

Penne z sosem bolognese

Dzisiaj zaprezentuję Wam jedno z moich ulubionych dań włoskich. Jest to potrawa dość czasochłonna jeśli chodzi o przygotowanie, ale uważam, że warto się potrudzić tą godzinkę żeby zjeść przepyszny makaron z sosem bolognese.



Składniki:

  • 750 g mięsa mielonego (wieprzowego)
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 duże marchewki
  • 2 kartoniki przecieru pomidorowego (po 500 ml)
  • oliwa z oliwek
  • bazylia (starta i świeża)
  • sól
  • pieprz
  • ostra papryka 
  • 400 ml bulionu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • parmezan do posypania makaronu
  • 2 opakowania makaronu penne rigate

Przepis: 

Obieramy warzywa. Cebulę kroimy w kostkę, a marchewkę trzemy na grubym tarle.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dzielimy ząbek czosnku na pół , obsmażamy i wyjmujemy. Następnie wrzucamy cebulę chwilę smażymy i dodajemy startą na grubym tarle marchewkę. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką, a potem wrzucamy wcześniej obsmażony ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę). 


Gdy warzywa zmiękną na patelnię wkładamy mięso mielone i znów dodajemy przyprawy (sól i pieprz) oraz liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko dusimy przez ok.10 min. 

Bulionem podlewamy nasze mięso z warzywami i gotujemy ok. 7 min. Na koniec dodajemy przeciery pomidorowe, czosnek przeciśnięty przez praskę i łyżkę startej bazylii  i gotujemy 15-20 min. tak aby zagęścić sos.



Makaron

Rurki penne rigate wrzucamy na wrzącą osoloną wodę i gotujemy 13-15min. tak aby nie były zbyt miękkie.

Danie

Na talerz wykładamy makaron i polewamy sosem bolognese. Całość posypujemy startym parmezanem i dekorujemy listkiem świeżej bazylii.


Danie przeznaczone jest dla 8 osób. Polecam po podsmażeniu mięsa przełożyć go do dużego garnka i tam podlać bulionem i przecierami, bo będzie to dużo wygodniejsze niż dalsze gotowanie na niewysokiej patelni.

Smacznego !



3 komentarze: