piątek, 13 lutego 2015

Ser żółty w panierce z frytkami

Hej ;) Pokażę Wam jak przygotować smażony panierowany ser. Jest to typowe danie studenckie tanie, z niewielkiej ilości składników, proste i szybkie do przygotowania. Jeśli więc macie w domu podstawowe produkty typu jajka czy mąka i oczywiście ser żółty możecie się zabierać za jego przyrządzanie :)





Składniki
  • 4 plastry sera żółtego ( o grubości ok. 1-1,5 cm )
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki
  • bułka tarta
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia


Przepis

Przygotowujemy mąkę oraz bułkę tartą i wsypujemy je do misek. Jajka wbijamy do innej miski i ubijamy. Następnie przyprawiamy je solą i pieprzem.Ser najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku, bułce tartej, jajku i znowu w bułce (obtaczamy w jajku i bułce 2 razy aby ser podczas smażenia nam nie wypłynął).



Następnie smażymy ser na rozgrzanym oleju po ok. 50-55 sekund z każdej strony. W środku powinien być płynny. Olej musi sięgać do połowy naszego "kotleta" serowego.
A tu efekt naszych wysiłków :


Smacznego !!!

Tak jak zauważyliście na 1 zdjęciu smażony ser możemy podawać z frytkami. Najlepsze są te domowe, na które przepis możecie znaleźć TUTAJ .

Dziękuję serdecznie za uwagę. Mam nadzieję, ze przepis przypadł Wam do gustu. Jak sami możecie zauważyć jest naprawdę bardzo prosty, dlatego to danie może przygotować każdy (nawet Ci którzy twierdzą, że nie potrafią gotować). Zapraszam do wyrażania opinii w komentarzach. Już niebawem powinien ukazać się kolejny przepis tym razem dla odmiany zaprezentuję coś słodkiego :) Pa pa !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz