czwartek, 1 czerwca 2017

Tartaletki z kremem śmietankowym i truskawkami

Pyszne, kruche ciastka z aksamitnym kremem i truskawkami. Wyśmienicie smakują i świetnie wyglądają. Uświetnią każdą imprezę, spotkanie ze znajomymi lub zwyczajną poranną kawę.



Składniki

Ciasto
  • 180 g mąki tortowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • szczypta soli 
Krem
  • 6 łyżeczek konfitury z dzikiej róży 
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 50 g białej czekolady
 Owoce
  • 12 truskawek
  • kilka listków mięty
Dodatkowo
  • 6 foremek do tartaletek o śr. 12 cm

Przygotowanie

Ciasto

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło pokrojone w małe kostki i siekamy nożem do momentu utworzenia się kruszonki.

Następnie wrzucamy cukier oraz jajko i zarabiamy ciasto. Gdy będzie gotowe wkładamy je do lodówki na kilka godzin (jeśli się Wam śpieszy możecie użyć zamrażarki, wtedy czas chłodzenia będzie dużo krótszy - ok. 15 minut).

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,4 cm i wycinamy okręgi o średnicy 14-15 cm . Foremki wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia.

Jeśli nie chcecie, aby środki były lekko wyrośnięte możecie przed pieczeniem położyć na cieście kawałek folii aluminiowej, wsypać na nią suchy groch i w takiej formie włożyć do piekarnika. Jeśli nie posiadacie silikonowych foremek, posmarujcie formy masłem i posypcie bułką tartą przed włożeniem ciasta do piekarnika.

Krem

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i chłodzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dolewamy czekoladę i delikatnie mieszamy. Każdą tartaletkę smarujemy konfiturą. Na wierzch wykładamy krem śmietankowy.

Owoce

Truskawki kroimy w plasterki i układamy na kremie. Całość dekorujemy listkiem mięty.

Z podanych składników wychodzi 6 tartaletek. Ciastka przechowujemy w lodówce.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz