Składniki
Ciasto
- 180 g mąki tortowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zimnego masła
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 szklanki cukru
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 6 łyżeczek konfitury z dzikiej róży
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki serka mascarpone
- 50 g białej czekolady
- 12 truskawek
- kilka listków mięty
- 6 foremek do tartaletek o śr. 12 cm
Przygotowanie
Ciasto
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło pokrojone w małe kostki i siekamy nożem do momentu utworzenia się kruszonki.
Następnie wrzucamy cukier oraz jajko i zarabiamy ciasto. Gdy będzie gotowe wkładamy je do lodówki na kilka godzin (jeśli się Wam śpieszy możecie użyć zamrażarki, wtedy czas chłodzenia będzie dużo krótszy - ok. 15 minut).
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,4 cm i wycinamy okręgi o średnicy 14-15 cm . Foremki wykładamy ciastem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia.
Jeśli nie chcecie, aby środki były lekko wyrośnięte możecie przed pieczeniem położyć na cieście kawałek folii aluminiowej, wsypać na nią suchy groch i w takiej formie włożyć do piekarnika. Jeśli nie posiadacie silikonowych foremek, posmarujcie formy masłem i posypcie bułką tartą przed włożeniem ciasta do piekarnika.
Krem
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i chłodzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy na najniższych obrotach. Na koniec dolewamy czekoladę i delikatnie mieszamy. Każdą tartaletkę smarujemy konfiturą. Na wierzch wykładamy krem śmietankowy.
Owoce
Truskawki kroimy w plasterki i układamy na kremie. Całość dekorujemy listkiem mięty.
Z podanych składników wychodzi 6 tartaletek. Ciastka przechowujemy w lodówce.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz