czwartek, 29 czerwca 2017

Placki z cukinii z sosem koperkowym

Placki z cukinii idealnie sprawdzą się na obiad w gorące dni, kiedy nikt nie ma ochoty na syte dania mięsne. Wychodzą złociste i pysznie chrupiące. Smakują najlepiej w połączeniu z lekkim sosem koperkowym. Zapewniam Was, że każdy domownik z pewnością je polubi i staną się jednym z częstych obiadów.



Składniki
  • olej rzepakowy do smażenia
Placki
  •  1 mała cukinia
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ziemniak (125g)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki 
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
 Sos koperkowy
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku

Przygotowanie

Placki

Cebulę i ziemniaka obieramy ze skórki, a cukinię dokładnie myjemy. Ziemniaka ścieramy na tarle o małych oczkach i odciskamy z nadmiaru wody. Cukinię ścieramy na tarle o dużych oczkach lekko solimy, pozostawiamy na ok. 10 minut i odciskamy soki. Cebulę miksujemy z czosnkiem lub bardzo drobno siekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski.  Dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy i dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Sos

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy.

Z podanych składników wychodzi 12 placuszków.



Smacznego !

2 komentarze:

  1. Dobrze brzmi ten przepis tylko nie wiem co to jest tarło czy to jakiś nowy wynalazek kuchenny !?!!?!?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niee :) To zwykła tarka kuchenna na której ściera się ser żółty,ogórki czy marchew. Ma kilka rodzajów oczek :)

      Usuń