środa, 7 czerwca 2017

Warzywne kaszotto z curry

Nareszcie nadszedł czas, gdy w sklepach możemy kupić świeże owoce i warzywa w przystępnej cenie. Korzystając z okazji postanowiłam przygotować kaszotto z warzywami pełne minerałów i witamin. Gotuje się je prosto i szybko, a piękne zapachy i aromaty już po chwili unoszą się w całej kuchni.



Składniki
  • 200 g kaszy jęczmiennej wiejskiej (2 woreczki)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 żółta papryka
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 1 mały por
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 pomidora
  • szczypta soli
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonych listków kolendry

Przygotowanie

Kaszę gotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie. 

Paprykę oraz pomidora kroimy w kostkę, a pora, selera naciowego i cukinię w plasterki lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy warzywa w kolejności : seler naciowy, papryka, cukinia, por i pomidor. Między dodaniem kolejnych porcji zostawiamy odstęp ok. 2 minuty. Całość doprawiamy solą oraz 1/2 łyżką curry.

Do warzyw dodajemy kaszę, mieszamy i zalewamy bulionem. Doprawiamy resztą curry, kolendrą oraz ostrą papryką. Gotujemy do momentu, aż kaszotto się zagęści i będzie miało konsystencję taką jak na zdjęciu.

Z podanych składników wychodzą 4 porcje.



Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz