Składniki
- 200 g kaszy jęczmiennej wiejskiej (2 woreczki)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 żółta papryka
- 1 gałązka selera naciowego
- 1 mały por
- 1 mała cukinia
- 1/2 pomidora
- szczypta soli
- 1 łyżka curry
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 400 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka suszonych listków kolendry
Przygotowanie
Kaszę gotujemy al'dente w lekko osolonej wodzie.
Paprykę oraz pomidora kroimy w kostkę, a pora, selera naciowego i cukinię w plasterki lub półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy warzywa w kolejności : seler naciowy, papryka, cukinia, por i pomidor. Między dodaniem kolejnych porcji zostawiamy odstęp ok. 2 minuty. Całość doprawiamy solą oraz 1/2 łyżki curry.
Do warzyw dodajemy kaszę, mieszamy i zalewamy bulionem. Doprawiamy resztą curry, kolendrą oraz ostrą papryką. Gotujemy do momentu, aż kaszotto się zagęści i będzie miało konsystencję taką jak na zdjęciu.
Z podanych składników wychodzą 4 porcje.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz