piątek, 23 czerwca 2017

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Świeże, czerwone, soczyste pomidory możemy znaleźć już na prawie każdym stoisku, więc nie pozostaje nic innego jak zrobić z nich pyszną zupę krem. Przepis jest prosty i wymaga jedynie posiadania piekarnika i blendera. Z całą resztą każdy z Was da sobie radę bez większego problemu. 


Składniki
  • 2 kg pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 szklanki świeżych listków bazylii
Przygotowanie

Pomidory kroimy w ćwiartki i wykładamy na blachę. Posypujemy 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, a następnie polewamy 1 łyżką oliwy. Pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 200 st. C.

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Czosnek przeciskamy przez praskę.

Upieczone pomidory przekładamy do wysokiego garnka, dodajemy cebulę, czosnek oraz resztę składników i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Z podanych składników wychodzi 4-5 porcji.



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz