Składniki
- 2 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1/2 szklanki świeżych listków bazylii
Pomidory kroimy w ćwiartki i wykładamy na blachę. Posypujemy 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, a następnie polewamy 1 łyżką oliwy. Pieczemy przez 35-40 minut w temperaturze 200 st. C.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Czosnek przeciskamy przez praskę.
Upieczone pomidory przekładamy do wysokiego garnka, dodajemy cebulę, czosnek oraz resztę składników i miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Z podanych składników wychodzi 4-5 porcji.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz