piątek, 19 maja 2017

Klopsiki z mozzarellą w sosie pomidorowym

Pulpeciki pełne ziół i przypraw, z ciągnącym się serowym wnętrzem, polane sosem pomidorowym to ciekawy pomysł na odświeżenie i uatrakcyjnienie tradycyjnego przepisu. Zasmakują zarówno najmłodszym jak i starszym fanom dobrej kuchni. W wersji dla tych drugich smak można podkręcić dodając papryczki chili lub jalapeno.


Składniki

Klopsiki
  • 700 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 1/4 cebuli
  • 8 kulek mini mozzarelli
  • garść mąki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
Sos
  • 3/4 cebuli
  • 2 pomidory
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oregano
  • 1 łyżka suszonej bazylii 
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki świeżej bazylii
  • kilka listków świeżego oregano
Dodatkowo
  • 1000 g makaronu (tagliatelle lub spaghetti)
  • 8 łyżeczek parmezanu

Przygotowanie

Klopsiki

Mięso mieszamy z przyprawami, posiekaną drobno cebulą oraz jajkiem i dokładnie wyrabiamy. Dzielimy je na 8 części. Z każdej porcji formujemy kulkę, rozpłaszczamy ją, wsadzamy na środek kulkę mozzarelli i tworzymy okrągłe klopsiki z serowym wnętrzem. Polecam zamoczyć dłonie w zimnej wodzie przed ich uformowaniem, nie będą się wtedy kleić do rąk. Każdy z nich obtaczamy w mące.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy klopsiki z każdej strony, delikatnie je obracając.

Sos

Cebulę i pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do smażących się klopsików. Gdy pomidory lekko się podduszą dodajemy passatę oraz wszystkie przyprawy. Całość dusimy ok. 40 minut. W tym czasie sos zredukuje się i zagęści. 15 minut przed końcem duszenia wstawiamy makaron i gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Na sam koniec dodajemy posiekaną świeżą bazylię oraz oregano.

Danie podajemy z makaronem, posypane parmezanem. Z podanych składników wychodzi 8 porcji.



Smacznego !

2 komentarze: