piątek, 16 grudnia 2016

Chlebek czosnkowy

Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować aromatyczny chlebek czosnkowy. Znika ze stołu w ekspresowym tempie, jeszcze zanim zdąży wystygnąć. Idealnie sprawdza się w roli przekąski na każdą porę dnia. Moim zdaniem chlebek świetnie komponuje się również z wszelkiego rodzaju sałatkami.


Składniki
  • 160 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży
  • 80 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 szczypty soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta mieszanki przypraw włoskich
  • garść ziaren słonecznika

Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w wodzie wymieszanej z oliwą i cukrem. Dodajemy mąkę oraz szczyptę soli i zarabiamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Czosnek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do masła. Doprawiamy pieprzem, solą i przyprawą włoską (moja ma w składzie suszony czosnek, pietruszkę, cebulę oraz sól). Całość dokładnie mieszamy.

Gdy ciasto urośnie usuwamy z niego powietrze i formujemy chlebek. Wierzch smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy ziarnami słonecznika. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 250 st. C (termoobieg).



Przepis na sałatkę Cezar, do której możecie podać chlebek znajdziecie TUTAJ.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz