piątek, 2 grudnia 2016

Placki ziemniaczane

Dziś przepis na tradycyjne, chrupiące placki ziemniaczane. Muszę przyznać, że jest to jedno z moich ulubionych dań. Można je jeść solo lub podać jako dodatek do gulaszu. Najlepiej smakują świeżo usmażone, prosto z patelni.


 Składniki
  • 350 g ziemniaków
  • 40 g mąki pszennej
  • 50 g cebuli
  • 1 jajko
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta vegety
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy na średnich obrotach do momentu, aż wszystko dokładnie się połączy.

Jeśli nie macie malaksera, możecie zetrzeć ziemniaki na tarce, a cebulę i czosnek pokroić w bardzo drobną kostkę lub przecisnąć przez praskę.

Smażymy po łyżce masy ziemniaczanej na mocno rozgrzanym oleju po ok. 2-3 minuty z każdej strony, aż placki będą złote. Po zdjęciu z patelni odciskamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Z podanych składników wychodzi ok. 12 placków.

Smacznego !


1 komentarz:

  1. Są idealnie chrupiące! Bardzo mi smakują. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń