piątek, 9 grudnia 2016

Kruche ciasteczka z cukrem

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc czas zacząć odkopywanie przepisów na słodkie wypieki. Ostatnio przeglądałam babciny zeszyt i wybór padł na kruche ciasteczka. Są proste, szybkie i zawsze się udają. Polecam Wszystkim pragnącym znów poczuć smak dzieciństwa :)



Składniki
  • 250 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1/2 szklanki cukru + cukier do posypania ciastek
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Przygotowanie

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło pokrojone w małe kostki i siekamy nożem do momentu utworzenia się kruszonki.

Następnie wrzucamy cukier oraz jajko i zarabiamy ciasto. Gdy będzie gotowe wkładamy je do lodówki na kilka godzin (jeśli się Wam śpieszy możecie użyć zamrażarki, wtedy czas chłodzenia będzie dużo krótszy - ok. 30 minut).

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wycinamy gwiazdki lub inne kształty. Przed włożeniem do piekarnika posypujemy cukrem. Ciasteczka pieczemy w temp. 180 st. C przez 13-15 minut. Po wyjęciu pozostawiamy do ostygnięcia.

Z podanych składników wychodzi ok. 60 ciasteczek.



Smacznego !

2 komentarze:

  1. Pochrupałabym takie gwiazdki z przyjemnością:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do wypróbowania przepisu ;)

      Usuń