poniedziałek, 19 grudnia 2016

Wigilijne uszka z grzybami i kapustą

Nie wyobrażam sobie wigilijnego barszczu bez uszek z grzybami i kapustą. Najlepsze na świecie robi moja babcia, od której dostałam przepis. Dosłownie rozpływają się w ustach. Lepienie zajmuje trochę czasu, ale dla takiego efektu warto się poświęcić.




Składniki

Farsz
  • 50 g suszonych borowików
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju
  • 100 g białej kapusty
  • 2 garści bułki tartej
  • vegeta
  • sól
  • pieprz
Ciasto
  • 600 g mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • wrząca woda

Przygotowanie

Farsz

Grzyby zalewamy wodą tak aby je zakryła i gotujemy ok. 30 minut. W tym samym czasie szatkujemy bardzo drobno kapustę, a następnie zagotowujemy. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i dusimy na oleju.

Grzyby oraz kapustę odciskamy z nadmiaru wody. Dodatkowo grzyby przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Wszystkie składniki wrzucamy do miski doprawiamy i mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt rzadka należy dodać więcej bułki tartej.

Ciasto

Mąkę wysypujemy na stół i formujemy "dołek". Do niego wbijamy jajko, dodajemy sól i wlewamy gorącą wodę tyle ile mąka przyjmie, małymi porcjami podczas zarabiania. Uważajcie żeby nie zrobić ciapki. Wszystko zagarniamy i zarabiamy łyżką. Potem gdy ciasto będzie już mniej rozlatujące się ugniatamy je w rękach.

Wykonanie 

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4 milimetrów i wycinamy krążki za pomocą kieliszka o średnicy 3 cm. Krążki odwracamy na drugą stronę (stopniowo- tak po 15 na jeden raz, aby nie powysychały).


Na każdy z nich nakładamy kulkę z farszu i lepimy uszka - najpierw tworzymy pierożka, a potem zlepiamy jego końce.


Gotowe uszka wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i delikatnie mieszamy, aby nie przykleiły się do garnka. Czekamy, aż wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Z podanych składników wychodzi ok. 140 uszek.
 


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz