sobota, 24 grudnia 2016

Barszcz czerwony

Kolejny świąteczny przepis tym razem na tradycyjny barszcz czerwony. Idealnie sprawdzi się w roli wigilijnej potrawy, ale można go również przygotować na niedzielny obiad. Korzystając z okazji życzę Wam wszystkim spokojnych, wesołych świąt spędzonych w rodzinnym gronie.


Składniki
  • 4 - 5 dużych buraków 
  • 3 l bulionu warzywnego 
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka 
  • 1 cebula 
  • 1/4 selera 
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki vegety
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1/2 łyżeczki kminku 
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 5 ziaren ziela angielskiego 
  • 3 liście laurowe
  • 4-5 suszonych borowików 
  • sok z 1 cytryny

Przygotowanie

Warzywa obieramy. Buraki trzemy na tarce bądź miksujemy tak aby powstały malutkie kawałki. Marchew, pietruszkę, cebulę oraz selera kroimy w mniejsze kawałki. Zalewamy bulionem, dodajemy 2 ząbki czosnku, borowiki oraz przyprawy. Gotujemy ok. 1 h w temperaturze 90 st. C (uważajcie żeby nie zagotować barszczu bo wtedy straci kolor i smak).

Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Barszcz podajemy z fasolą Jaś lub uszkami.

Przepis na wigilijne uszka z grzybami i kapustą znajdziecie TUTAJ.


Smacznego !
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz