Składniki
- 4 - 5 dużych buraków
- 3 l bulionu warzywnego
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1/4 selera
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 2 łyżeczki vegety
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- 4-5 suszonych borowików
- sok z 1 cytryny
Przygotowanie
Warzywa obieramy. Buraki trzemy na tarce bądź miksujemy tak aby powstały malutkie kawałki. Marchew, pietruszkę, cebulę oraz selera kroimy w mniejsze kawałki. Zalewamy bulionem, dodajemy 2 ząbki czosnku, borowiki oraz przyprawy. Gotujemy ok. 1 h w temperaturze 90 st. C (uważajcie żeby nie zagotować barszczu bo wtedy straci kolor i smak).
Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Barszcz podajemy z fasolą Jaś lub uszkami.
Przepis na wigilijne uszka z grzybami i kapustą znajdziecie TUTAJ.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz