sobota, 24 grudnia 2016

Barszcz czerwony

Kolejny świąteczny przepis tym razem na tradycyjny barszcz czerwony. Idealnie sprawdzi się w roli wigilijnej potrawy, ale można go również przygotować na niedzielny obiad. Korzystając z okazji życzę Wam wszystkim spokojnych, wesołych świąt spędzonych w rodzinnym gronie.


Składniki
  • 1 kg buraków
  • 3 l bulionu warzywnego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki vegety
  • 80 ml koncentratu
  • sok z połówki cytryny

Przygotowanie

Buraki obieramy i trzemy na tarce bądź miksujemy tak aby powstały malutkie kawałki. Zalewamy bulionem, dodajemy czosnek oraz przyprawy. Gotujemy ok. 1 h w temperaturze 90 st. C (uważajcie żeby nie zagotować barszczu bo wtedy straci kolor i smak).

Pod koniec gotowania dolewamy koncentrat oraz sok z cytryny. Barszcz podajemy z fasolą Jaś lub uszkami.

Przepis na wigilijne uszka z grzybami i kapustą znajdziecie TUTAJ.


Smacznego !
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz