piątek, 20 stycznia 2017

Kokosowy budyń jaglany z owocami

Nie przypuszczałam, że można użyć kaszy jaglanej do przygotowania deseru do momentu, gdy zobaczyłam przepis na czekoladowy pudding jaglany. Postanowiłam trochę zmodyfikować jego skład, dodać coś od siebie i tak powstał mój własny pomysł na zdrowy, owocowo - kokosowy podwieczorek.


 Składniki
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 400 g mleka kokosowego light
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • 1 łyżka cukru
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 banan
  • kilka truskawek

Przygotowanie

Kaszę wsypujemy na sitko, płuczemy w zimnej wodzie, a następnie przelewamy wrzątkiem, aby usunąć gorycz.

Umieszczamy kaszę w garnku razem z mlekiem kokosowym, wiórkami kokosowymi oraz cukrem. Gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut często mieszając, aż kasza wchłonie mleko i będzie miękka. Po tym czasie odstawiamy do ostygnięcia.

Gdy mieszanka będzie chłodna dodajmy pokrojonego w kawałki banana oraz jogurt naturalny i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Podajemy z kawałkami truskawek. Z podanego przepisu wychodzą 2-3 porcje budyniu.


Smacznego !

2 komentarze: