Składniki
Ciasto
- 600 g mąki
- 1 jajko
- ok. 3/4 szklanki gorącej wody
- szczypta soli
- 750 g świeżego szpinaku
- 400 g sera feta
- 6 ząbków czosnku
- 280 g cebuli
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka pieprzu
- szczypta soli
Farsz
Cebulę i 2 ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na patelnię z podgrzanym masłem i podsmażamy. Cebulka ma być zeszklona. Następnie dodajemy posiekany szpinak.
Mieszamy co jakiś czas i czekamy, aż z farszu odparuje cała woda. Zajmuje to trochę czasu, więc musicie się uzbroić w cierpliwość. Potem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ser pokrojony w drobną kostkę. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto
Wysypujemy 500 g mąki na stolnicę i tworzymy kopczyk z wgłębieniem na środku. Do wgłębienia wbijamy jajko, posypujemy solą, a następnie całość mieszamy łyżką dolewając co chwilę gorącej wody. Gdy ciasto będzie miało zwartą konsystencję zarabiamy je rękami podsypując resztą mąki.
Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm i wycinamy krążki za pomocą szklanki bądź specjalnej foremki.
Krążki odwracamy na drugą stronę (stopniowo - tak po 15 na jeden raz, aby nie powysychały).
Pierogi
Na każdym krążku kładziemy kulkę z farszu i lepimy pierogi. Gotowe pierożki (porcje po ok. 15) wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i delikatnie mieszamy, aby nie przykleiły się do garnka. Czekamy, aż wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
Z podanej ilości składników wychodzą ok. 73 pierogi.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz