poniedziałek, 3 października 2016

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Pyszne pierogi z nadzieniem dla miłośników dań wegetariańskich. Szpinak będący głównym składnikiem farszu ma właściwości lecznicze i jest źródłem wielu witamin oraz minerałów. Idealnie smakuje w połączeniu z czosnkiem i wszelkiego rodzaju serami. Ja osobiście najbardziej preferuję połączenie z serem feta nadającym fantastyczny słony posmak.



Składniki

Ciasto
  • 600 g mąki
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki gorącej wody
  • szczypta soli
Farsz
  • 750 g świeżego szpinaku
  • 400 g sera feta
  • 6 ząbków czosnku
  • 280 g cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • szczypta soli
Przygotowanie

Farsz

Cebulę i 2 ząbki czosnku kroimy w drobną kostkę.  Wrzucamy na patelnię z podgrzanym masłem i podsmażamy. Cebulka ma być zeszklona. Następnie dodajemy posiekany szpinak.

Mieszamy co jakiś czas i czekamy, aż z farszu odparuje cała woda. Zajmuje to trochę czasu, więc musicie się uzbroić w cierpliwość. Potem dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ser pokrojony w drobną kostkę. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Następnie odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto

Wysypujemy 500 g mąki na stolnicę i tworzymy kopczyk z wgłębieniem na środku. Do wgłębienia wbijamy jajko, posypujemy solą, a następnie całość mieszamy łyżką dolewając co chwilę gorącej wody. Gdy ciasto będzie miało zwartą konsystencję zarabiamy je rękami podsypując resztą mąki.

Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm i wycinamy krążki za pomocą szklanki bądź specjalnej foremki.

Krążki odwracamy na drugą stronę (stopniowo - tak po 15 na jeden raz, aby nie powysychały).

Pierogi

Na każdym krążku kładziemy kulkę z farszu i lepimy pierogi. Gotowe pierożki (porcje po ok. 15) wrzucamy na wrzącą, lekko osoloną wodę i delikatnie mieszamy, aby nie przykleiły się do garnka. Czekamy, aż wypłyną na wierzch i gotujemy jeszcze 3-4 minuty.


Z podanej ilości składników wychodzą ok. 73 pierogi.

Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz