czwartek, 27 października 2016

Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem szpinakiem i serem feta

Danie obiadowe dla dbających o linię. Makaron pełnoziarnisty zawiera mnóstwo błonnika zmniejszającego uczucie głodu, a szpinak jest cennym źródłem antyoksydantów. Idealnie nadaje się jako obiad do lunchboxa.


Składniki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • sól
  • pieprz
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 g szpinaku
  • 1/2 cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 170 g sera feta
  • 200 g pełnoziarnistego makaronu penne
  • 10 pomidorków koktajlowych 
Przygotowanie

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Marynujemy w ziołach prowansalskich, bazylii, kuminie, paprykach, soli oraz pieprzu. Smażymy na 2 łyżkach oliwy na złoto i ściągamy z patelni.

Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy do zeszklenia na reszcie oliwy. Dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody. Doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojony w drobną kostkę ser feta oraz kurczaka i podsmażamy jeszcze przez chwilę.

Makaron gotujemy al'dente, a następnie mieszamy ze szpinakiem i kurczakiem.

Pomidorki kroimy w ćwiartki, skrapiamy oliwą i pieczemy w 200 st. C przez około 10 minut. Dekorujemy nimi danie. Z podanych składników wychodzą 4 porcje.


Smacznego !

Przepis bierze udział w akcji:

#Ambition


Polecam zniżkę 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar :)

2 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Bardzo się cieszę, że pomysł na danie się spodobał.

      Usuń