Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1 łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g szpinaku
- 1/2 cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 170 g sera feta
- 200 g pełnoziarnistego makaronu penne
- 10 pomidorków koktajlowych
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Marynujemy w ziołach prowansalskich, bazylii, kuminie, paprykach, soli oraz pieprzu. Smażymy na 2 łyżkach oliwy na złoto i ściągamy z patelni.
Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy do zeszklenia na reszcie oliwy. Dodajemy szpinak i smażymy do odparowania wody. Doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojony w drobną kostkę ser feta oraz kurczaka i podsmażamy jeszcze przez chwilę.
Makaron gotujemy al'dente, a następnie mieszamy ze szpinakiem i kurczakiem.
Pomidorki kroimy w ćwiartki, skrapiamy oliwą i pieczemy w 200 st. C przez około 10 minut. Dekorujemy nimi danie. Z podanych składników wychodzą 4 porcje.
Smacznego !
Przepis bierze udział w akcji:
#Ambition
Polecam zniżkę 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE w sklepie Dajar :)
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Bardzo się cieszę, że pomysł na danie się spodobał.
Usuń