środa, 19 października 2016

Tradycyjne kotlety mielone z cebulą

Tradycyjny babciny przepis na najlepsze na świecie mielone. Są soczyste, smaczne i znikają ze stołu w ekspresowym tempie. Polecam podać je z ubitymi z masłem i koperkiem ziemniakami. W roli dodatku świetnie sprawdzą się również buraczki lub ogórki kiszone.


 Składniki
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • pół kajzerki
  • pół cebuli
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • szczypta wegety
  • szczypta ostrej papryki
  • pół łyżeczki pieprzu
  • szczypta soli
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • mąka
  • 1 rozbełtane jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
Przygotowanie

Kajzerkę namaczamy w wodzie i odciskamy. Mięso umieszczamy w misce dodajemy bułkę, pokrojoną w kostkę cebulkę, przyprawy, pietruszkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie mieszamy ręką.

Następnie mokrymi rękami formujemy kotleciki - powinno ich wyjść 8. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoto na rozgrzanym oleju. Czas smażenia zależy od grubości kotleta.


 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz