Składniki
- 1 łyżka masła
- 3 cebule dymki
- 10 nasion kolendry
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta soli
- 650g marchwi
- 1l bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka vegety
- 1/2 szklanki bazylii
- garść natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy + 2 łyżki do przygotowania grzanek
- 1 bagietka
- przyprawa włoska (czosnek, cebula, zioła, sól)
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie
Marchew obieramy i kroimy w kawałki. Cebulkę siekamy.
W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę, papryki, rozgniecione nasiona kolendry i doprawiamy solą.
Gdy cebulka się zeszkli dodajemy marchewki, mieszamy i zalewamy bulionem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30-35 minut, aż marchew będzie miękka. Następnie miksujemy na gładki krem.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, bagietkę kroimy w krążki i posypujemy z obu stron przyprawą włoską. Smażymy ok. 2-3 minuty z każdej strony.
Bazylię, pietruszkę, czosnek oraz oliwę miksujemy z chochlą kremu i łączymy w całość.
Krem podajemy z grzankami, łyżką jogurtu naturalnego.
Smacznego !!!
Z podanych składników wychodzą 4 duże porcje
Ale pycha! Kocham zupy krem. :) Zapraszam na blog kulinarny. :)https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń