poniedziałek, 26 września 2016

Strogonow wieprzowy

Danie jednogarnkowe kojarzące się głównie z imprezami i imieninami. Jest pyszne i bardzo sycące. Jego główną zaletą jest możliwość szybkiego podania go dużej ilości osób. Jedynym mankamentem jest czas, który musimy przeznaczyć na przygotowanie.


Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego (pokrojone w kostkę)
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • 1 kg pieczarek
  • 4 cebule
  • 1 średni przecier pomidorowy 
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • pieprz
  • vegeta
  • sól
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy

Przygotowanie

Pieczarki kroimy w plasterki, a resztę składników w kostkę. W dużym rondlu podsmażamy mięso z liściem laurowym i zielem angielskim, doprawiamy.

Podsmażamy osobno  pieczarki, osobno ogórki i osobno cebulę (ma być zeszklona).

Przekładamy mięso do dużego garnka, podlewamy gorącą wodą i gotujemy aż będzie miękkie. Potem dodajemy stopniowo pieczarki, cebulę i ogórki, ciągle podlewamy gorącą wodą . Na koniec wrzucamy paprykę. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Potem dodajemy wymieszany z wywarem przecier pomidorowy. Następnie mieszamy śmietanę z mąką i wywarem i wlewamy do garnka mieszając. Doprawiamy solą, vegetą i pieprzem.

Jeśli strogonow nie będzie wystarczająco gęsty należy wymieszać trochę wywaru z mąką i wlać mieszając. Gotować jeszcze przez chwilę.


 Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz