Składniki
- 1 kg mięsa wieprzowego (pokrojone w kostkę)
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 słoik ogórków konserwowych
- 1 kg pieczarek
- 4 cebule
- 1 średni przecier pomidorowy
- 3 łyżki śmietany 18%
- 4 łyżki mąki pszennej
- pieprz
- vegeta
- sól
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
Przygotowanie
Pieczarki kroimy w plasterki, a resztę składników w kostkę. W dużym rondlu podsmażamy mięso z liściem laurowym i zielem angielskim, doprawiamy.
Podsmażamy osobno pieczarki, osobno ogórki i osobno cebulę (ma być zeszklona).
Przekładamy mięso do dużego garnka, podlewamy gorącą wodą i gotujemy aż będzie miękkie. Potem dodajemy stopniowo pieczarki, cebulę i ogórki, ciągle podlewamy gorącą wodą . Na koniec wrzucamy paprykę. Gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Potem dodajemy wymieszany z wywarem przecier pomidorowy. Następnie mieszamy śmietanę z mąką i wywarem i wlewamy do garnka mieszając. Doprawiamy solą, vegetą i pieprzem.
Jeśli strogonow nie będzie wystarczająco gęsty należy wymieszać trochę wywaru z mąką i wlać mieszając. Gotować jeszcze przez chwilę.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz