Składniki
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 opakowanie mrożonych warzyw chińskich
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki ostrej
- szczypta cynamonu
- szczypta trawy cytrynowej
- szczypta pieprzu ziołowego
- szczypta soli
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1 łyżka białego sezamu
- ryż
- olej do smażenia
- mąka kukurydziana
Przygotowanie
Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i doprawiamy 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką pasty curry, paprykami, cynamonem, trawą cytrynową, pieprzem i solą. Smażymy 8-10 minut. Ściągamy z patelni.
Następnie na rozgrzany olej wrzucamy mrożone warzywa i przyprawę curry. Smażymy 5-8 minut, a następnie dodajemy mięso. Potem podlewamy potrawkę bulionem wymieszanym z 1 łyżką pasty curry i sosu sojowego.
Jeśli będzie zbyt płynna należy ją zagęścić mąką kukurydzianą. W tym celu musicie odlać trochę wywaru i dokładnie rozprowadzić w nim mąkę za pomocą trzepaczki, a następnie dodać do dania.
Na koniec wrzucamy sezam i dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz