sobota, 15 października 2016

Potrawka chińska na szybko

Gdy brak Ci czasu na przygotowanie obiadu, a masz ochotę na coś orientalnego koniecznie sięgnij po ten przepis. Jest bardzo prosty i nie wymaga godzin spędzonych w kuchni. Mam nadzieję, że zasmakuje miłośnikom wschodnich smaków.



Składniki
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie mrożonych warzyw chińskich
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • szczypta cynamonu
  • szczypta trawy cytrynowej
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka białego sezamu
Dodatkowo
  • ryż
  • olej do smażenia
  • mąka kukurydziana 

Przygotowanie

Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i doprawiamy 1 łyżką sosu sojowego, 1 łyżką pasty curry, paprykami, cynamonem, trawą cytrynową, pieprzem i solą. Smażymy 8-10 minut. Ściągamy z patelni.

Następnie na rozgrzany olej wrzucamy mrożone warzywa i przyprawę curry. Smażymy 5-8 minut, a następnie dodajemy mięso. Potem podlewamy potrawkę bulionem wymieszanym z 1 łyżką pasty curry i sosu sojowego.

Jeśli będzie zbyt płynna należy ją zagęścić mąką kukurydzianą. W tym celu musicie odlać trochę wywaru i dokładnie rozprowadzić w nim mąkę za pomocą trzepaczki, a następnie dodać do dania.

Na koniec wrzucamy sezam i dokładnie mieszamy. Podajemy z ryżem.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz