czwartek, 1 września 2016

Sałatka z mozzarellą i grzankami

Błyskawiczna sałatka na śniadanie. Idealnym dodatkiem do niej są grzanki czosnkowo-paprykowe. Sprawdza się również w roli pudełkowego drugiego śniadania, więc bez problemu można ją zabrać do pracy.


Składniki 

Sałatka
  • 1 kulka mozzarelli light
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 5 listków świeżej bazylii
  • 2-3 gałązki świeżego oregano
  • szczypta soli 
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
Grzanki
  • 1/4 bagietki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta słodkiej papryki
 Przygotowanie

Mozzarellę i pomidorki kroimy w kostkę. Bazylię oraz oregano drobno siekamy. Mieszamy ze sobą, dodajemy oliwę z oliwek i doprawiamy.

Bagietkę kroimy na 4 krążki. Mieszamy oliwę przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.Wrzucamy bagietki do mieszanki i dokładnie pokrywamy krążki. Podpiekamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor.

Podajemy na ciepło z sałatką. Z podanych składników przygotujecie 2 porcje sałatki.





 Smacznego !

Przepis bierze udział w akcji :


Zdrowe Lunch Boxy
 

1 komentarz:

  1. Bardzo lubimy takie sałatki , Twoja wygląda zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń