Składniki
Ciasto
- 400g mąki tortowej
- 100g mąki krupczatki
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g margaryny
- 1/2 kg rabarbaru
- 1/2 kg malin
- 4 łyżki cukru pudru
- garść bułki tartej
- cukier puder do posypania
- prostokątna forma do pieczenia
Przygotowanie
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy ciasto. Wkładamy do zamrażarki na 20 minut.
W tym czasie kroimy rabarbar w kostkę i mieszamy go z cukrem pudrem.
Dzielimy ciasto na 2 części. 2/3 rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). 1/3 powinna zostać w zamrażarce.
Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy owoce tworząc na zmianę paski rabarbaru oraz malin w poprzek blachy. Resztę ciasta rozwałkowujemy, wycinamy paski i układamy kratkę. Pieczemy w 180 st. C przez 55-60 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego !
Pyszne ciasto. Idealne na weekend ☺
OdpowiedzUsuńKlasyczne kruche ciasto z owocami, pycha! :D
OdpowiedzUsuńProste i pyszne :)
OdpowiedzUsuń