wtorek, 6 września 2016

Pieczone bataty

Znów będzie fit. Pokażę Wam mój ulubiony zamiennik frytek - bataty czyli słodkie ziemniaki. Są naprawdę przepyszne, a do ich przyrządzenia nie potrzebujemy hektolitrów tłuszczu. Przepis dostałam od koleżanki ze studiów i od tego czasu goszczą u mnie przynajmniej raz w tygodniu.Według mnie najlepsze są na ciepło, ale bez problemu możemy je zabrać do pudełka zamiast przekąski lub jako dodatek do mięsa.



Składniki
  • 1 batat
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta soli

Przygotowanie

Batata kroimy w krążki. W zależności od upodobań mogą być trochę grubsze lub cieńsze. Te drugie wychodzą bardziej chrupiące.

Krążki wrzucamy do miski i dodajemy oliwę z przyprawami i całość dokładnie mieszamy. Warzywo wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego do 200 st. C piekarnika na około 20 minut.

Czas pieczenia zależy od grubości krążków jeśli wybierzecie te cieńsze upieką się szybciej.


Smacznego !

Przepis bierze udział w akcji :

2 komentarze:

  1. Uwielbiam bataty <3 Ja akurat kroję w grube frytki i zjadam chętnie z sosem czosnkowym albo jogurtem greckim :)
    Marysia G.

    OdpowiedzUsuń