Składniki
Ciasto
- 6 żółtek
- 150 g margaryny
- 190 g mąki tortowej
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 białek
- 250 g drobnego cukru
- 100 g płatków migdałowych
- 750 ml śmietany kremówki 30%
- 3 śmietanexy
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 600 g mrożonych malin
- 2 galaretki malinowe
Ciasto
Żółtka miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Rozsmarowujemy ciasto cienką warstwą na dwóch formach wyłożonych papierem do pieczenia.
Beza
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem. Ja przygotowuję bezę w 2 partiach osobno na każdy blat. Wykładamy na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C, aż migdały będą miały złoty kolor. Studzimy.
Masa śmietankowa
Ubijamy śmietanę przez kilkanaście sekund, a następnie dodajemy śmietanexy wymieszane z cukrem i ubijamy na sztywno.
Owoce
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Gdy zaczną tężeć dodajemy owoce i szybko mieszamy.
Warstwy
- ciasto z bezą
- połowa śmietany
- owoce z galaretką
- połowa śmietany
- ciasto z bezą (beza powinna znajdować się u góry)
Smacznego !
Wyśmienite ciacho.
OdpowiedzUsuńMmmm, pyszności :)
OdpowiedzUsuńjaka wielkość blaszki i czy maliny mają być odsączone i rozmrozone czy świeże
OdpowiedzUsuńMaliny mają być zamrożone i w takiej formie wrzucamy je do galaretki. Pozwoli to na szybsze jej ścięcie. Potem powolutku się rozmrożą już na cieście, a wodę zetnie galaretka. Rozmiar blaszki to 36x23,5cm :)
Usuńrobilam ze swiezymi malinami i tez wyszlo bardzo dobre i fajnie sie kroilo na drugi dzien
OdpowiedzUsuńco to sa smietanoxy?
OdpowiedzUsuńŚmietanexy/śmietanfixy (nazwa w zależności od producenta) to substancja w formie białego proszku, którą dodaje się w trakcie ubijania śmietany, aby ta dłużej się utrzymała i była bardziej zbita. Można je znaleźć w każdym większym sklepie na dziale z produktami do pieczenia :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCzy owoce z galaretka maja stężeć zanim je wyleje na śmietanową warstwę?
OdpowiedzUsuńTak, powinny stężeć żeby nie spływać ze śmietany. Na szczęście nie trzeba na to długo czekać bo po dodaniu mrożonych malin tężejąca galaretka ścina się momentalnie :)
UsuńCzy beza ma być wyłożona na surowe ciasto i z nim pieczona?
OdpowiedzUsuńTak, bezę wykładamy na surowe ciasto i pieczemy :)
UsuńRobiłam z samą śmietaną 30 procentową i super ciacho rewelacyjne :) śmietana na cieście była w lodówce przez 3 dni i nic się z nią nie działo
OdpowiedzUsuńŚmietanexy przydają się głównie latem kiedy są upały i ciężko utrzymać ciasto. Natomiast w zimie faktycznie można je pominąć :)
UsuńCiasto jest przepyszne:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakuje :)
UsuńApetycznie wygląda. Już wiem jakie ciasto będzie kolejne do zrobienia w naszej kuchni
OdpowiedzUsuńPolecam :)
OdpowiedzUsuńJuż robię drugi raz super wychodzi i jest wyśmienite ��
OdpowiedzUsuńciasto jest przepyszne:) robiłam juz z 5 razy i teraz tez zrobię dwie sztuki na święta.Mam tylko problem z rozsmarowaniem ciasta na papier,ale warto sie trochę pomęczyć:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie zajmuje to trochę czasu, ale naprawdę warto. Pozdrawiam i życzę wyśmienitych wypieków :)
UsuńMmm, wygląda smakowicie i rzeczywiście leciutko jak chmurka :)
OdpowiedzUsuń