piątek, 9 września 2016

Ciasto kruche z malinami i rabarbarem

Na pożegnanie lata proponuję niezawodne połączenie malin i rabarbaru z kruchym ciastem. Placek jest lekki i niezbyt słodki. Idealny na podwieczorek lub do porannej kawy.


Składniki


Ciasto
  • 400g mąki tortowej
  • 100g mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 250g margaryny
Nadzienie
  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1/2 kg malin
  • 4 łyżki cukru pudru
  • garść bułki tartej
Dodatkowo
  • cukier puder do posypania 
  • prostokątna forma do pieczenia

Przygotowanie

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę, żółtka oraz śmietanę i wyrabiamy ciasto. Wkładamy do zamrażarki na 20 minut.

W tym czasie kroimy rabarbar w kostkę i mieszamy go z cukrem pudrem. 

Dzielimy ciasto na 2 części. 2/3 rozwałkowujemy na prostokąt i wykładamy na blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). 1/3 powinna zostać w zamrażarce.

Ciasto nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tartą. Wykładamy owoce tworząc na zmianę paski rabarbaru oraz malin w poprzek blachy. Resztę ciasta rozwałkowujemy, wycinamy paski i układamy kratkę. Pieczemy w 180 st. C przez 55-60 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.


Smacznego !

3 komentarze: