sobota, 6 sierpnia 2016

Krem borowikowy

Propozycja na dzisiejszy obiad to krem z borowików. Jest to pyszna, aksamitna zupa, którą pokochają nie tylko zapaleni grzybiarze. Polecam podawać ją ze świeżo posiekaną pietruszką i grzankami czosnkowymi, które podkreślają jej smak i aromat.


Składniki
  • 1/2 kg świeżych borowików
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 kostka warzywna
  • 1,5 l wody
  • pieprz
  • vegeta
  • 3 łyżki śmietany 18%
Dodatkowo
  • 1 opakowanie grzanek czosnkowych
  • garść posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie
 
Borowiki obieramy i kroimy w kostkę. Opłukujemy w wodzie. Następnie zalewamy 0,5 l wody (tak aby grzyby były przykryte), dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz sól. Trzymamy na małym ogniu do momentu zagotowania. 
 
Wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę warzywną i dodajemy 1 l wody. Gotujemy do momentu, w którym marchewka będzie miękka. Na koniec doprawiamy pieprzem i vegetą. 
 
Wyciągamy ziele oraz liść laurowy, a następnie miksujemy całość blenderem. Śmietanę dokładnie mieszamy z niewielką ilością wody oraz zupy. Wlewamy do kremu i jeszcze przez chwilę mieszamy całość za pomocą blendera. Podajemy z garścią grzanek i świeżo posiekaną pietruszką. 
 
 
Smacznego !
 
 Jeśli krem będzie zbyt gęsty można rozrzedzić go dodając przegotowanej wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz