Składniki
- 1/2 kg świeżych borowików
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 1 kostka warzywna
- 1,5 l wody
- pieprz
- vegeta
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1 opakowanie grzanek czosnkowych
- garść posiekanej natki pietruszki
Borowiki obieramy i kroimy w kostkę. Opłukujemy w wodzie. Następnie zalewamy 0,5 l wody (tak aby grzyby były przykryte), dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz sól. Trzymamy na małym ogniu do momentu zagotowania.
Wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę warzywną i dodajemy 1 l wody. Gotujemy do momentu, w którym marchewka będzie miękka. Na koniec doprawiamy pieprzem i vegetą.
Wyciągamy ziele oraz liść laurowy, a następnie miksujemy całość blenderem. Śmietanę dokładnie mieszamy z niewielką ilością wody oraz zupy. Wlewamy do kremu i jeszcze przez chwilę mieszamy całość za pomocą blendera. Podajemy z garścią grzanek i świeżo posiekaną pietruszką.
Smacznego !
Jeśli krem będzie zbyt gęsty można rozrzedzić go dodając przegotowanej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz