Składniki
- 200 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 3 jajka
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 230 g mąki tortowej
- 150 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 650 g śliwek węgierek
- 1 łyżeczka masła
- garść bułki tartej
- cukier puder do posypania ciasta
- duża brytfanka
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajka oraz cukier wanilinowy ciągle mieszając. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i wrzucamy w małych porcjach do ciasta. Kontynuujemy ucieranie do momentu, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.
Ciasto przenosimy na wysmarowaną i posypaną bułką tartą brytfankę. Śliwki układamy w równych odstępach na wierzchu.
Wkładamy do nagrzanego do 150 st. C piekarnika pieczemy 15 minut, a następnie przełączamy na 180 st. C i pieczemy około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Pozostawiamy do ostygnięcia (ten punkt jest zazwyczaj u mnie w domu pomijany ;). Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego !
Takie szybkie ciasta lubię najbardziej:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ucierane ciasta z owocami :)
OdpowiedzUsuńJaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuń24 x 35 cm :)
UsuńJakiego rozmiaru jest ta duza brytfanka bo dzis chce upiec to Ciasto?;)
OdpowiedzUsuńBlaszka ma wymiar 24 x 35 cm :)
UsuńDziękuję bardzo i pozdrawiam;)
OdpowiedzUsuń