czwartek, 11 sierpnia 2016

Ciasto ucierane ze śliwkami

Kolejne ciasto z wykorzystaniem letnich owoców. Tym razem padło na śliwki węgierki, które idealnie nadają się do wypieków. Placek jest bardzo szybki w przygotowaniu, dlatego polecam go leniuchom lubiącym proste i niezawodne przepisy.



Składniki
  • 200 g miękkiego masła
  • 200 g cukru pudru
  • 3 jajka 
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 230 g mąki tortowej
  • 150 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 650 g śliwek węgierek
Dodatkowo
  • 1 łyżeczka masła
  • garść bułki tartej 
  • cukier puder do posypania ciasta
  • duża brytfanka
 Przygotowanie

Śliwki myjemy, kroimy na połówki i usuwamy pestki.

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajka oraz cukier wanilinowy ciągle mieszając. Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i wrzucamy w małych porcjach do ciasta. Kontynuujemy ucieranie do momentu, aż masa uzyska jednolitą konsystencję.

Ciasto przenosimy na wysmarowaną i posypaną bułką tartą brytfankę. Śliwki układamy w równych odstępach na wierzchu.

Wkładamy do nagrzanego do 150 st. C piekarnika pieczemy 15 minut, a następnie przełączamy na 180 st. C i pieczemy około 20 minut do uzyskania złotego koloru. Pozostawiamy do ostygnięcia (ten punkt jest zazwyczaj u mnie w domu pomijany ;). Podajemy posypane cukrem pudrem.


Smacznego !


7 komentarzy: