wtorek, 16 sierpnia 2016

Klopsy w sosie koperkowym

Pyszne klopsiki wieprzowe w gęstym sosie koperkowym, z dużą ilością śmietany. Idealnie nadają się na obiad dla całej rodziny. Można podawać je z ziemniakami, kluskami bądź kaszą. Według mnie najlepiej smakują z ćwikłą z chrzanem.


Składniki
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • szczypta vegety
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • pęczek świeżego koperku
  • 350 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 130 ml zimnej wody
Przygotowanie

Mięso wyrabiamy z przyprawą do mięsa mielonego, solą, vegetą i jajkiem. Formujemy klopsiki o wielkości orzecha włoskiego.

Cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni i wrzucamy cebulę. Gdy będzie lekko zeszklona dodajemy klopsy i obsmażamy z każdej strony. Następnie zalewamy całość bulionem, wrzucamy posiekany koperek i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut.

Po tym czasie mieszamy śmietanę z częścią wywaru, a następnie wlewamy na patelnię energicznie mieszając. Mąkę rozprowadzamy w wodzie i dodajemy do sosu gotujemy jeszcze 5-10 minut.


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz