Składniki
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- szczypta vegety
- 1 jajko
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 250 ml bulionu warzywnego
- pęczek świeżego koperku
- 350 g śmietany 18%
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 130 ml zimnej wody
Mięso wyrabiamy z przyprawą do mięsa mielonego, solą, vegetą i jajkiem. Formujemy klopsiki o wielkości orzecha włoskiego.
Cebulę kroimy w kostkę. Rozgrzewamy oliwę na dużej patelni i wrzucamy cebulę. Gdy będzie lekko zeszklona dodajemy klopsy i obsmażamy z każdej strony. Następnie zalewamy całość bulionem, wrzucamy posiekany koperek i gotujemy na małym ogniu przez 15-20 minut.
Po tym czasie mieszamy śmietanę z częścią wywaru, a następnie wlewamy na patelnię energicznie mieszając. Mąkę rozprowadzamy w wodzie i dodajemy do sosu gotujemy jeszcze 5-10 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz