Składniki
Ciasto
- 300g mąki
- 2/3 kostki margaryny
- 2 łyżki śmietany
- 1/3 szklanki cukru
- 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 450g jagód
- 1/3 szklanki cukru
- garść bułki tartej
- bułka tarta do posypania formy
- margaryna do posmarowania formy
- cukier puder do posypania ciasta
- forma do tarty o średnicy ok. 30 cm
Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do dużej miski (margarynę kroimy w małe kosteczki) i wyrabiamy. Gdy będzie miało odpowiednią konsystencję zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.
W tym czasie opłukujemy jagody, a następnie osuszamy je na papierowym ręczniku. Mieszamy z cukrem i bułką tartą.
Smarujemy formę do ciasta margaryną i posypujemy bułką tartą. Po wyłożeniu ciasta z lodówki dzielimy je na 2 części. Pierwszą z nich (2/3 ciasta) rozwałkowujemy, wykładamy spód formy i nakłuwamy widelcem. Drugą (1/3 ciasta) w tym czasie wkładamy do zamrażarki. Na ciasto wysypujemy nadzienie jagodowe. Następnie wyciągamy ciasto z zamrażarki, rozwałkowujemy i kroimy nożykiem do pizzy na paseczki. Układamy je wierzchu ciasta tworząc plecionkę. Pieczemy w 195 st. C przez 50-60 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz