sobota, 23 lipca 2016

Kruche ciasto z jagodami

Po długiej przerwie powracam z nowymi przepisami. Piękne słoneczne poranki nie mogą obyć się bez kawy, a najlepszym dodatkiem do niej jest pyszne kruche ciasto z owocami sezonowymi. W moim przepisie wykorzystałam jagody, ale można również użyć malin, porzeczek czy wiśni.



Składniki

Ciasto
  • 300g mąki
  • 2/3 kostki margaryny
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
Nadzienie
  • 450g jagód
  • 1/3 szklanki cukru
  • garść bułki tartej
Dodatkowo 
  • bułka tarta do posypania formy
  • margaryna do posmarowania formy
  • cukier puder do posypania ciasta 
  • forma do tarty o średnicy ok. 30 cm
Wykonanie

Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do dużej miski (margarynę kroimy w małe kosteczki) i wyrabiamy. Gdy będzie miało odpowiednią konsystencję zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.

W tym czasie opłukujemy jagody, a następnie osuszamy je na papierowym ręczniku. Mieszamy z cukrem i bułką tartą.

Smarujemy formę do ciasta margaryną i posypujemy bułką tartą. Po wyłożeniu ciasta z lodówki dzielimy je na 2 części. Pierwszą z nich (2/3 ciasta) rozwałkowujemy, wykładamy spód formy i nakłuwamy widelcem. Drugą  (1/3 ciasta) w tym czasie wkładamy do zamrażarki. Na ciasto wysypujemy nadzienie jagodowe. Następnie wyciągamy ciasto z zamrażarki, rozwałkowujemy i kroimy nożykiem do pizzy na paseczki. Układamy je wierzchu ciasta tworząc plecionkę. Pieczemy w 195 st. C przez 50-60 minut. Podajemy posypane cukrem pudrem.


Smacznego !
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz