niedziela, 28 września 2014

Nuggetsy z domowymi frytkami i sosem jogurtowo czosnkowym

Trochę mi zeszło żeby się za to zabrać ale dzisiaj przysiadłam przed komputerem i oto jest obiecany przepis :)






Składniki:

Nuggetsy:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 opakowanie płatków kukurydzianych Lubella (300g)
  • 1 opakowanie słodkiej papryki
  • 1 opakowanie przyprawy do kurczaka
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia
Frytki:
  • 10 dużych ziemniaków
  • olej
Sos jogurtowo czosnkowy:
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 6 łyżek majonezu ( używałam Kieleckiego)
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 0.25 łyżeczki soli

Przepis:

Nuggetsy

Najpierw musimy przygotować panierkę. Rozkruszamy płatki kukurydziane (najlepiej w malakserze lub robocie kuchennym ale jak nie macie to nic się nie stanie jak zrobicie to ręcznie) razem z przyprawą do kurczaka, słodką papryką, pieprzem cayenne i solą. U mnie miksowanie trwało 1 sekundę na średnich obrotach.


Panierka powinna wyglądać mniej więcej tak:


Kurczaka przygotowujemy usuwając tłuszcz. Potem oprószamy solą, kroimy w plasterki, a następnie w paski.



Potrzebne teraz będą 3 głębokie i 1 płaski talerz. Do pierwszego wsypujemy mąkę, do drugiego wbijamy jajka, do trzeciego przesypujemy panierkę, a na płaski będziemy odkładać gotowe nuggetsy. Jajka musimy ubić trzepaczką. Mięso obtaczamy w kolejności : mąka, jajka i na koniec panierka. Smażymy na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Ma on sięgać mniej więcej do połowy nuggetsa (aby ładnie się upiekły z obu stron). Nie umiem dokładnie określić czasu smażenia jest to około kilkanaście sekund z każdej strony. Jak już zaczniecie to wyjdzie w praniu kiedy panierka zamiast złota zacznie się robić ciemnobrązowa (nie przejmujcie się, że potrzymacie kurczaka za krótko mi się pięknie w środku usmażyły i żaden nie był surowy). Każdego nuggetsa po smażeniu osuszamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.


Jeśli nie mamy gotowych pozostałych składników dania nuggetsy przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. aby podtrzymać temperaturę.

 Frytki

Ziemniaki myjemy i obieramy. Potem kroimy w paski i smażymy we frytownicy w nagrzanym do 180 st. C oleju aż będą rumiane (czas zależny od rodzaju ziemniaka). Jeśli nie macie frytownicy ziemniaki można usmażyć w garnku na głębokim oleju tylko będzie to trwało trochę dłużej.



Sos jogurtowo czosnkowy

Jogurt i majonez przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól i pieprz). Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy w małych pojemniczkach lub salaterkach.


Na koniec wystarczy wszystko ułożyć na talerzu i pyszne danie gotowe.

                                                     

Smacznego !!!

Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Danie jest przeznaczone dla ok. 6-7 osób ale ostrzegam, że porcje wychodzą olbrzymie także na upartego nawet 8 się naje :) Za brak zdjęcia z przygotowania sosu przepraszam ale zorientowałam się, że go nie zrobiłam jak już był porozlewany do pojemniczków. Muszę też podziękować za cierpliwe obieranie ziemniaków i sklecanie zdjęć mojemu Pomocnikowi.  Zapraszam do śledzenia dalszych poczynań w kuchni i komentowania przepisów. Do usłyszenia ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz