Składniki:
Nuggetsy:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1 opakowanie płatków kukurydzianych Lubella (300g)
- 1 opakowanie słodkiej papryki
- 1 opakowanie przyprawy do kurczaka
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka soli
- olej do smażenia
- 10 dużych ziemniaków
- olej
- 1 mały jogurt naturalny
- 6 łyżek majonezu ( używałam Kieleckiego)
- 1 ząbek czosnku
- 0,25 łyżeczki pieprzu
- 0.25 łyżeczki soli
Przepis:
Nuggetsy
Najpierw musimy przygotować panierkę. Rozkruszamy płatki kukurydziane (najlepiej w malakserze lub robocie kuchennym ale jak nie macie to nic się nie stanie jak zrobicie to ręcznie) razem z przyprawą do kurczaka, słodką papryką, pieprzem cayenne i solą. U mnie miksowanie trwało 1 sekundę na średnich obrotach.
Panierka powinna wyglądać mniej więcej tak:
Kurczaka przygotowujemy usuwając tłuszcz. Potem oprószamy solą, kroimy w plasterki, a następnie w paski.
Potrzebne teraz będą 3 głębokie i 1 płaski talerz. Do pierwszego wsypujemy mąkę, do drugiego wbijamy jajka, do trzeciego przesypujemy panierkę, a na płaski będziemy odkładać gotowe nuggetsy. Jajka musimy ubić trzepaczką. Mięso obtaczamy w kolejności : mąka, jajka i na koniec panierka. Smażymy na patelni na mocno rozgrzanym oleju. Ma on sięgać mniej więcej do połowy nuggetsa (aby ładnie się upiekły z obu stron). Nie umiem dokładnie określić czasu smażenia jest to około kilkanaście sekund z każdej strony. Jak już zaczniecie to wyjdzie w praniu kiedy panierka zamiast złota zacznie się robić ciemnobrązowa (nie przejmujcie się, że potrzymacie kurczaka za krótko mi się pięknie w środku usmażyły i żaden nie był surowy). Każdego nuggetsa po smażeniu osuszamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jeśli nie mamy gotowych pozostałych składników dania nuggetsy przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120 st. C. aby podtrzymać temperaturę.
Frytki
Ziemniaki myjemy i obieramy. Potem kroimy w paski i smażymy we frytownicy w nagrzanym do 180 st. C oleju aż będą rumiane (czas zależny od rodzaju ziemniaka). Jeśli nie macie frytownicy ziemniaki można usmażyć w garnku na głębokim oleju tylko będzie to trwało trochę dłużej.
Sos jogurtowo czosnkowy
Jogurt i majonez przekładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (sól i pieprz). Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy w małych pojemniczkach lub salaterkach.
Na koniec wystarczy wszystko ułożyć na talerzu i pyszne danie gotowe.
Smacznego !!!
Mam nadzieję, że przepis przypadnie Wam do gustu. Danie jest przeznaczone dla ok. 6-7 osób ale ostrzegam, że porcje wychodzą olbrzymie także na upartego nawet 8 się naje :) Za brak zdjęcia z przygotowania sosu przepraszam ale zorientowałam się, że go nie zrobiłam jak już był porozlewany do pojemniczków. Muszę też podziękować za cierpliwe obieranie ziemniaków i sklecanie zdjęć mojemu Pomocnikowi. Zapraszam do śledzenia dalszych poczynań w kuchni i komentowania przepisów. Do usłyszenia ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz