piątek, 19 października 2018

Kieszonki z indyka faszerowane szpinakiem i serem feta

Prosty przepis na apetyczny, niecodzienny obiad. Pomysł na kieszonki z indyka to świetny sposób na przemycenie szpinaku najmłodszym domownikom, a jednocześnie ciekawa odmiana od standardowych dań z drobiu, które na stałe goszczą w domowym menu.


Składniki

Szpinak
  • 2 łyżki oliwy
  • 450 g rozdrobnionego szpinaku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kuminu
  • 3 łyżki serka śmietankowego
  • 70 g sera typu feta
Mięso
  • 4 polędwice z indyka
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 3-4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
Dodatkowo
  • wykałaczki
  • naczynie do zapiekania
  • folia aluminiowa

Przygotowanie

Szpinak 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę  i chwilę podsmażamy (uwaga aby nie spalić czosnku). Dodajemy szpinak i przyprawy. Smażymy ok. 10 minut (szpinak musi się rozmrozić). W tym czasie ser feta kroimy w kostkę. Na koniec mieszamy z serkiem śmietankowym oraz fetą i doprawiamy 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Pozostawiamy do przestudzenia.

Mięso

Polędwice myjemy, osuszamy i usuwamy tłuszcz. Każdy kawałek mięsa nacinamy z boku tworząc kieszonkę. Polecam robić to powoli i delikatnie aby przez przypadek nie odkroić całego wierzchniego kawałka.

Łączymy oliwę, wszystkie zioła i przyprawy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Każdy kawałek mięsa nacieramy marynatą na zewnątrz i w środku kieszonki. Zostawiamy w lodówce na co najmniej 60 minut. Indyka można przygotować dzień wcześniej i pozostawić na noc w marynacie.
 
Po tym czasie do każdej z kieszonek wkładamy nadzienie ze szpinaku i zamykamy je za pomocą wykałaczek. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i zakrywamy folią bądź przykrywką. Indyka pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C (thermoobieg).

Indyka możecie podać z ryżem, kaszą bulgur czy pieczonymi ziemniakami. Przepis na pieczone ziemniaki z ziołami znajdziecie TUTAJ. Jako dodatek idealnie sprawdzi się również podsmażana na oliwie fasolka szparagowa czy pieczone pomidorki koktajlowe.



Smacznego !

1 komentarz: