Składniki
Szpinak
- 2 łyżki oliwy
- 450 g rozdrobnionego szpinaku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta kuminu
- 3 łyżki serka śmietankowego
- 70 g sera typu feta
- 4 polędwice z indyka
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 3-4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 ząbki czosnku
- wykałaczki
- naczynie do zapiekania
- folia aluminiowa
Przygotowanie
Szpinak
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i chwilę podsmażamy (uwaga aby nie spalić czosnku). Dodajemy szpinak i przyprawy. Smażymy ok. 10 minut (szpinak musi się rozmrozić). W tym czasie ser feta kroimy w kostkę. Na koniec mieszamy z serkiem śmietankowym oraz fetą i doprawiamy 1 ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę. Pozostawiamy do przestudzenia.
Mięso
Polędwice myjemy, osuszamy i usuwamy tłuszcz. Każdy kawałek mięsa nacinamy z boku tworząc kieszonkę. Polecam robić to powoli i delikatnie aby przez przypadek nie odkroić całego wierzchniego kawałka.
Łączymy oliwę, wszystkie zioła i przyprawy oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Każdy kawałek mięsa nacieramy marynatą na zewnątrz i w środku kieszonki. Zostawiamy w lodówce na co najmniej 60 minut. Indyka można przygotować dzień wcześniej i pozostawić na noc w marynacie.
Po tym czasie do każdej z kieszonek wkładamy nadzienie ze szpinaku i zamykamy je za pomocą wykałaczek. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i zakrywamy folią bądź przykrywką. Indyka pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C (thermoobieg).
Indyka możecie podać z ryżem, kaszą bulgur czy pieczonymi ziemniakami. Przepis na pieczone ziemniaki z ziołami znajdziecie TUTAJ. Jako dodatek idealnie sprawdzi się również podsmażana na oliwie fasolka szparagowa czy pieczone pomidorki koktajlowe.
Smacznego !
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń