sobota, 24 marca 2018

Pieczone ziemniaki z ziołami

Pieczone ziemniaki to świetna przekąska lub dodatek do obiadu.  Są  mniej kaloryczną alternatywą dla miłośników frytek. Najlepiej smakują prosto z piekarnika podane z sosem śmietanowym. Chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku na pewno zadomowią się na stałe w Waszych kuchniach.


Składniki
  • 5 średnich ziemniaków
  • ok. 1,5 l wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 płaska łyżeczka tymianku
  • 1 płaska łyżeczka rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie

Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w "ósemki". W wodzie rozpuszczamy cukier i wkładamy do niej pokrojone ziemniaki. Zostawiamy na co najmniej 1 godzinę (możecie przygotować ziemniaki dzień wcześniej i pozostawić w wodzie na noc). Spowoduje to, że skórka po upieczeniu będzie chrupiąca.

Ziemniaki cedzimy, osuszamy i wrzucamy do miski. Dodajemy wszystkie przyprawy oraz olej. Dokładnie mieszamy tak, aby każdy kawałek ziemniaka został pokryty warstwą oleju.

Warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.  W połowie pieczenia należy przewrócić ziemniaki, aby upiekły się równomiernie.

Ziemniaczane łódeczki można podać do wszelkiego rodzaju mięs lub jako przekąskę z sosem śmietanowym.



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz