Składniki
- 250 g masła
 - 1 szklanka cukru
 - 4 łyżki wody
 - 2 łyżeczki
 - 0,5 szklanki mleka
 - 3 jajka
 - 3 szklanki mąki
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - ok. 8 jabłek (najlepiej odmiany szara reneta)
 - 1 płaska łyżeczka cynamonu
 
Przygotowanie
Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.
Masło, cukier, wodę, cukier wanilinowy oraz mleko wkładamy do małego garnka, doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Następnie dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciasto przekładamy na brytfankę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą bądź wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy kawałki jabłek, a następnie posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 60 minut.
Smacznego !







Brak komentarzy:
Prześlij komentarz