wtorek, 18 września 2018

Ciasto jabłkowe z cynamonem

Kiedy planujemy przygotować placek z jabłkami od razu na myśl przychodzi tradycyjna szarlotka. Dziś dla odmiany pokażę Wam jak dużo szybciej i prościej upiec przepyszne ciasto jabłkowe z cynamonem. Już podczas pieczenia po kuchni rozchodzi się przepiękny zapach tej przyprawy, a ciasto znika w błyskawicznym tempie jeszcze zanim zdąży wystygnąć.



Składniki
  • 250 g masła 
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 łyżeczki
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 8 jabłek (najlepiej odmiany szara reneta)
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Przygotowanie 

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.

Masło, cukier, wodę, cukier wanilinowy oraz mleko wkładamy do małego garnka, doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Następnie dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ciasto przekładamy na brytfankę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą bądź wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy kawałki jabłek, a następnie posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 60 minut.




Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz