Składniki
- 250 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki wody
- 2 łyżeczki
- 0,5 szklanki mleka
- 3 jajka
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 8 jabłek (najlepiej odmiany szara reneta)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
Przygotowanie
Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.
Masło, cukier, wodę, cukier wanilinowy oraz mleko wkładamy do małego garnka, doprowadzamy do wrzenia i studzimy. Następnie dodajemy jajka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciasto przekładamy na brytfankę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą bądź wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy kawałki jabłek, a następnie posypujemy cynamonem. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 60 minut.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz