sobota, 3 listopada 2018

Zdrowa sałatka z buraczkami, ciecierzycą i serem feta

Zdrowa, pyszna sałatka z mnóstwem witamin i minerałów świetnie sprawdzi się w roli apetycznego śniadania dającego siłę do działania. Kaszę w połączeniu z burakiem i ciecierzycą wykorzystacie również jako kolorowy dodatek do obiadu - w połączeniu z pieczenią smakuje wyśmienicie.



Składniki
  • 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 1 średni ugotowany burak (ok. 125 g) 
  • 75 g ugotowanej ciecierzycy
  • 80 g sera typu feta (półtłustego)
  • 1-2 łyżki kiełków rzodkiewki
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka orzeszków pini
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko, wg przepisu na opakowaniu i studzimy. Dodajemy ciecierzycę oraz pokrojonego w kostkę buraka i doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość mieszamy.

Tak powstałą mieszankę wykładamy na talerz posypujemy pestkami dyni, orzeszkami i słonecznikiem. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta oraz kiełki.

Z podanych składników przygotujecie 3 porcje (takie jak na zdjęciu).


Smacznego !

1 komentarz:

  1. Świetna opcja do lunchbox'a :D Wyglada pysznie!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń