Składniki
- 100 g kaszy bulgur
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- ok. 100 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka bazyliowego pesto
- 100 ml passaty pomidorowej z bazylią
- 2 szczypty rozmarynu
- garść listków rukoli
Przygotowanie
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Papryki oraz kurczaka kroimy w kostkę i przekładamy na patelnię. Doprawiamy ziołami i solą. Smażymy do momentu, aż nie będzie widać różowych kawałków kurczaka.
Następnie dodajemy ugotowaną kaszę, pesto oraz passatę i dokładnie mieszamy. Podsmażamy jeszcze minutę. Na koniec posypujemy rozmarynem i rukolą. Tak przygotowaną kaszę można zjeść na ciepło lub na zimno. Z podanych składników przygotujecie 2 duże porcje sałatki lub 3-4 mniejsze takie jak na zdjęciu.
Smacznego !
kolorowa i pyszna :)
OdpowiedzUsuńperfekcyjnie nadaje się do lunchboxa :)
OdpowiedzUsuń