czwartek, 14 grudnia 2017

Tarta żurawinowa z bezą

Pięknie prezentujące się, zimowe ciasto z żurawiną. Kwaśne owoce są świetnym dodatkiem, który równoważy słodkość bezy. Tarta idealna do porannej kawy lub jako ciasto deserowe na niedzielne spotkanie. Wasi goście z pewnością będą zachwyceni jej wyglądem i smakiem.



Składniki

Ciasto
  • 170 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/3 kostki margaryny
  •  2 żółtka
Masa
  • 250 g świeżej żurawiny
  • 75 g cukru
  • 75 ml wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Beza
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 150 g cukru 
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo
  • masło/margaryna do posmarowania formy
  • 1-2 łyżki bułki tartej

Przygotowanie

Ciasto

Wszystkie składniki siekamy nożem do uzyskania kruszonki. Potem zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na co najmniej 30 min do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy, rozwałkowujemy pomiędzy 2 kawałkami folii spożywczej i wykładamy na formę. Podpiekamy w 170 st C przez 15 minut.

Masa

Żurawinę płuczemy i umieszczamy w garnku z cukrem i 50 ml wody. Gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż mieszanina ulegnie zagęszczeniu. Na koniec mieszamy 25 ml zimnej wody z mąką i wlewamy do owoców energicznie mieszając.

Beza

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle miksując dodajemy po łyżce cukru. Beza ma być błyszcząca i gładka. Należy miksować dopóki między palcami nie będziecie już wyczuwać ziarenek cukru. Na koniec zmniejszamy obroty i powoli dodajemy mąkę.


Na podpieczony spód wykładamy owoce i bezę. Pieczemy 20 minut w 170 st. C, a następnie 15 minut w 60 st. C z termoobiegiem. Pozostawiamy do ostygnięcia w otwartym piekarniku.


 Smacznego !



3 komentarze:

  1. Nigdy za bezą nie przepadałam, ale może mi zasmakuje... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też niezbyt lubię bezę solo, ale żurawina, która jest kwaśno-gorzka fajnie przełamuje słodki smak :) Można też pominąć trochę cukru przy wykonywaniu masy, wtedy żurawina będzie jeszcze bardziej wyczuwalna.

      Usuń
  2. Uwielbiam tarte a Twoja jest apetyczna bardzo zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń