Składniki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 6 pieczarek
- 200 g makaronu penne rigate ( "pióra")
- 1 średnia cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- ok. 300 g piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- 300 ml śmietanki 18 % do zup i sosów
- 100 ml ciepłej wody
- 2 gałązki koperku
Przygotowanie
Pieczarki kroimy w grube plastry i podsmażamy na złoto na 2 łyżkach oliwy. Odkładamy z patelni.
Makaron gotujemy al'dente według przepisu na opakowaniu.
Na patelnię wlewamy kolejną porcję oliwy (2 łyżki) i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany ząbek czosnku. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, a następnie doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz oregano. Gdy kurczak będzie gotowy całość podlewamy mieszanką śmietanki z wodą. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze szczyptą soli oraz pieprzu. Sos lekko redukujemy.
Następnie dodajemy odcedzony makaron (nie wylewamy wody może się jeszcze przydać), większą część pieczarek oraz posiekanego koperku i mieszamy. Gdyby sos zrobił się za gęsty można podlać go odrobiną wody z makaronu. Na wierzch wrzucamy resztę pieczarek oraz koperek.
Z podanych składników wychodzą ok. 3-4 porcje.
Smacznego !
mniam, to co uwielbiam :) makarony <3
OdpowiedzUsuńdla odmiany polecam zamiast śmietany 18, serek mascarpone i śmietanę 30, a zamiast koperku- pietruszkę. Jest mega!
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję ;)
UsuńUwielbiam makarony z kurczakiem a ten wygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuń